Svältkatastrof hotar Somalia


Somalia står inför hungerkatastrof
Mor och dotter vid en klinik i Somalia där FN delar ut mat. Foto: WFP/Samantha Reinders

Över 200 000 människor riskerar att svälta ihjäl i Somalia samtidigt som 1,5 miljoner barn lider av akut undernäring. Om inget görs är katastrof ett faktum. Det varnar FN:s livsmedelsprogram WFP.

WFP har gett en sista varning – nedräkningen till katastrofen är snart över och om inget görs riskerar många i Somalia att svälta ihjäl. En rad katastrofer orsakade av människan har försvårat ansträngningarna att förhindra en svältkatastrof på Afrikas horn. Den ryska invasionen av Ukraina, oöverträffad torka i Kina och översvämningar i Pakistan försvårar hjälpinsatserna.

  • 6,8 miljoner människor befinner sig redan i kris på grund av osäker livsmedelsförsörjning mellan juni och september 2022.
  • 213 000 människor står inför omedelbar hungersnöd och ett okänt antal har dött på grund av undernäring.
  • 1,5 miljoner barn under fem år kommer sannolikt att drabbas av akut undernäring i slutet av året.
  • Området står inför en femte regnperiod i rad med nederbörd under genomsnittet, vilket förvärrar situationen.
  • Stigande livsmedelspriser innebär att de redan otillräckliga medlen inte kan hålla jämna steg med den ständigt växande efterfrågan på livsmedel.


(Somalia Risk of Famine Snapshot maj – september 2022)

Det är tredje gången på tio år som Somalia står på gränsen till hungersnöd. Sista gången hungersnöd utlystes, 2011, dog 260 000 människor. Hälften av dem var barn. Under 2016-17 kunde hungersnöden med nöd och näppe undvikas. En kombination av faktorer under de senaste tre åren innebär nu att den hotande hungersnöden kan överskugga de senaste tio årens svältkatastrofer. COVID-19, översvämningar, torka, gräshoppssvärmar, väpnade konflikter i Somalia och utomlands innebär nu att 1,5 miljoner barn löper allvarlig risk att svälta i oktober.

Före den ryska invasionen av Ukraina hämtade FN:s Världslivsmedelsprogram mellan en tredjedel och hälften av sina årliga spannmålsleveranser från Ukraina. Kinas höstkornskörd, som står för 70 procent av den årliga skörden, är i fara på grund av den värsta torkan på 60 år. Översvämningarna i Pakistan, som har förstört 40 miljoner hektar jordbruksmark, kommer att kräva stora resurser och förvärrar nu den svåra situationen i Somalia. Även om ett avtal har återupptagit spannmålsleveranserna från Ukraina och att livsmedelspriserna på världsmarknaden gått ner är tecken på hopp, är dessa långt ifrån tillräckliga.

Al-Shabab, den al-Qaida-anslutna terroristorganisationen, bidrar till kaoset. Några veckor efter att ha dödat 21 personer i en attack mot ett hotell i huvudstaden Mogadishu dödade Al-Shabab ytterligare 20 personer och förstörde sju lastbilar med livsmedelsbistånd. Afrikanska unionens fredsbevarande styrkor som eskorterade konvojen kunde inte förhindra attacken.

Västvärlden fokuserar på stigande levnadskostnader och kriget i Ukraina samtidigt som katastrofen i Somalia pågår. Med stöd från det internationella samfundet har Somalia tidigare kunnat undvika svältkatastrofer. Men de humanitära insatser som Somalia och Afrikas horn står inför har endast finansierats till 40 procent.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade i samband med att han lanserade ett snabbupprop för katastrofen i Pakistan att ”i dag är det Pakistan. I morgon kan det vara ditt land”. För Somalia har morgondagen redan kommit.

Hussein Badat

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.