Debatt: Vi måste återerövra engagemanget!


Vad hände med engagemanget? Foto: Shutterstock.

DEBATT. Valresultatet har precis fastställts. Vi kan anklaga media för att fokusera på fel frågor, men vi måste också vara självkritiska. Vi har fastnat i att vara mot. Mot rasism, mot att skära i biståndet och glömt att kommunicera vad det är vi själva vill. Medan Sverigedemokraterna lyssnade på människor och presenterade sina lösningar satt vi huvudsak satt i Stockholm, Lund eller hängde på Twitter. Det skriver Martin Nihlgård, generalsekreterare för IM ­– Individuell Människohjälp.

Detta är en debattartikel. De åsikter som framförs är författarens egna.

Valresultatet har precis fastställts. De blir en regering byggd på ett samarbete vars största parti bildades av nazister. Det är unikt inte bara i Sverige, utan i hela Europa. Visst finns det gott om andra auktoritära och rasistiska partier. Men de har inte grundats av nazister. 

Kanske kan man finna viss tröst i att den vision för Sverige och världen som Sverigedemokraterna står för och som Moderaterna och Kristdemokraterna alltmer stämmer in i inte får mer stöd. Agendan för valdebatten har varit helt på deras sida: Stoppad invandring och att koppla brottslighet till invandringen är SD:s paradgren, ingen kan slå dem på den hemmaplan där de tränat sedan 1988. Sättet som valdebatten förts på är också SD:s hemmaplan: aggressivt, hårda utspel och trollande. Med tanke på det är det ändå glädjande att de som stöttar detta inte får mer än tre mandats övervikt. 

Men varför hördes inte andra frågor i debatten? Demokratin i världen backar, fattigdomen ökar och klimatförändringarna hotar möjligheten att bo i delar av världen. Unga människor som tar livet av sig i Sverige ökar och är runt 3-4 fler gånger fler än de som skjuts i gängrelaterat våld. Vi kan anklaga media för att fokusera på fel frågor. Men det är nog också dags att vara självkritisk. Vi som vill något annat är många. Vi är ibland starkt organiserade i väletablerade organisationer med förhållandevis mycket resurser. Vi har tillsammans goda kontakter med olika politiska företrädare och vi når genom våra medlemmar och givare många människor. Vi vet att det finns ett stort stöd för både en aktiv klimatpolitik, en stark demokrati och ett solidariskt bistånd. Ändå har vi inte lyckats mobilisera för dessa frågor.  

Jag tror att det handlar om två saker. För det första har vi glömt bort att det är engagemang och ideella krafter ute bland människor och på gatorna som förändrar världen, inte tjänstemän på ett kontor. För det andra har vi ofta fastnat i att vara mot. Mot rasism, mot Sverigedemokraterna, mot att skära i biståndet. Vi har glömt att kommunicera vad det är vi själva vill se för samhälle, hur vår vision ser ut. 

Jag tror att vi behöver återerövra engagemanget genom att vara synliga runt om i samhället. Arbetsförmedlingen la ner, apoteket försvann, liksom posten, butiken och banken. Men Sverigedemokraterna kom dit, de lyssnade på människor och presenterade sina lösningar. De erövrade bruksorterna. Samtidigt som vi, civilsamhällets företrädare, i huvudsak satt i Stockholm, men också i till exempel Lund eller hängde på Twitter. Det ideella, lokalt rotade engagemanget behöver återupprättas. 

Jag tror att vi behöver prata om den framtid vi vill se, att gå från att vara reaktiva till att bli proaktiva. Vi behöver utmåla inte bara hoten som hänger över oss, utan framför allt visionerna och lösningarna. Visioner om hur en demokratisk, inkluderande, grön värld kan se ut med de mänskliga rättigheterna i centrum. Prata om hur du, jag och vi alla kan bidra till detta oavsett om vi bor på Södermalm, i Rosengård, i Lund eller i Grums. 

Martin Nihlgård.

För krafterna finns där. Hos kvinnorna, som enligt vallokalundersökningar och andra mätningar vill ha ett annat samhälle. Hos de, med all rätt, arga ungdomar som inte vill växa upp till en planet som är förstörd. Hos dem som inte förstår varför solidaritet plötsligt blev ett fult ord.

Hos alla dem som misströstar nu, men snart vill lyfta den knutna handen ur fickan och göra något.

Med lokalt rotad mobilisering och berättelser om ett annat samhälle kan vi redan nu bygga för nästa val. Ett val där vi diskuterar visioner och lösningar, globalt samarbete och förutsättningar för ett demokratiskt klimatsmart samhälle. Vi behöver börja redan idag! 

Martin Nihlgård
Generalsekreterare, organisationen IM

Vill du också debattera? Skriv till oss på info@globalbar.se

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.