Helvetet på jorden – men också hopp för nyfödda i Ukraina


Mikhailov, 2 dagar gammal med mamma från Butja. Foto: Krstina Henschen.

Helvetet på jorden. Så beskriver Radiohjälpens generalsekreterare Kristina Henschen den underjordiska förlossningsklinik i Ukraina som hon precis besökt. Kliniken är en av de verksamheter som får stöd genom Radiohjälpens stora insamling.

När Global Bar Magazine når Kristina Henschen har hon precis lämnat en underjordisk förlossningssal där de för tidigt födda barnen inte kan evakueras när bomblarmet gick. Hon kallar det helvetet på jorden, men det är också en plats dör nytt liv blir till – och där hoppet om en framtid föds.

De bilder och berättelser du och dina kollegor delar är oerhört starka, hur var besöket?
– Nästan alla mammor som vi träffade grät, av glädje för att fått barnet, men samtidigt också av rädsla för kriget, av hur de hade varit tvungna att föda sina barn i en sådan situation. Vi pratade med en mamma som var suttit gömd i ett skyddsrum i Butja under hela graviditeten, och det var svårt för henne att prata utan att inte gråta hela tiden. Kliniken hade precis blivit evakuerad innan vi kom dit då den sades ha blivit minerad. Men det fanns ingenstans att ta vägen: de visste inte var minorna låg och de vågade sig därför inte ner i skyddsrummet.

Många förlossningar i Ukraina sker idag för tidigt på grund av den stress som kriget skapat och det uppstår därför många följdproblem för barnen och mammorna. Det svenska stödet går till prenatal vård med kuvöser och maskiner, till intensivvård och en post-IVA avdelning, samt till en underjordisk förlossningsavdelning där det var så lågt i tak att Kristina knappt kunde stå raklång.

– Ja, det går verkligen att leva sig in i deras förtvivlan. Alla som fött barn vet att förlossningen i sig är en nära-döden-upplevelse, och att ha det och samtidigt den otrygga situation som de upplever där flyglarmet när som helst kan gå och alla vet att det inte går att ta ned kuvöserna med för tidigt födda bäbisarna i skyddsrummet, utan att de får flyttas till korridorer så långt från fönstren som de kan komma. Ja, det berörde mig oerhört mycket.

Du har ändå varit ute och sätt väldigt mycket i olika krig och konflikter?
– Ja, det var starkt det vi upplevde. Jag fick också tid för att samtala med nyblivna föräldrar och höra deras historier, som pappan som var pilot och som nu hade tio dagars ledighet innan han skulle tillbaka till kriget: ”Jag gör det för mitt barn. Om jag inte går tillbaka så har mitt barn ingen framtid”, förklarade han. Det var, otroligt, blandade känslor: magiska stunder med alldeles nyfödda barn och så denna smärta och sorg – samtidigt.

Totalt så har Radiohjälpen så här långt fått in 130 miljoner kronor i sin insamling till Ukraina och det är den största insamlingen någonsin efter den till Tsunamins offer. Pengarna går till ett antal svenska och internationella organisationer som stödjer krigets offer, däribland UNICEF, Läkare utan gränser, Rädda Barnen och Röda Korset.

Yehor och Hristiuk med sonen Daniil, ett dygn gammal. Foto: Kristina Henschen.

När uppmärksamheten riktas mot fronten och Ukrainas pågående motoffensiv mot de ryska ockupanterna är det samtidigt viktigt att inte glömma bort det stora lidande som drabbar miljoner andra människor i Ukraina vars liv slagits sönder av kriget och som nu befinner sig på flykt i det egna landet, menar Kristina Henschen. Särskilt utsatta grupper som barn med funktionshinder drabbas också extra hårt under kriget:

– Kriget går på djupet hos alla människor vi möter, det finns ingen som inte är drabbad. Bara för en stund sedan pratade jag med en man på macken där vi tankande. Han hade byggt ett helt nytt hus i Kharkiv som han hunnit bo i under en månad innan det blev sönderbombat. Nu var han här, på flykt i sitt eget land. Så ser vardagen ut för alla i Ukraina där många internflyktingar riskerar att falla mellan stolarna.

– Inte minst därför känner jag att vi inte bara har skyldighet att ge pengar, utan också att försöka förstå det som händer och gå på djupet. När människors vardagsliv förstörs blir det sällan stora nyheter. Inte minst därför är det viktigt att berätta det vi ser – för att människor hos oss också ska förstå. Och för att visa att våra pengar verkligen gör skillnad. Tack vare allmänhetens gåvor till Radiohjälpen och via Unicef så räddas många för tidigt födda barn på just den här kliniken. Men ett nytt skyddsrum står på önskelistan.

David Isaksson

Reportaget från Radiohjälpens besök visas den 5/10 i programmet Go’kväll. Förutom Kristina Henschen var Pablo Torres (foto) och Allan Förberg (producent) på plats i Ukraina.

läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.