Bistånd: Sverige köper vete från Ukraina


Det första WFP-skeppet lämnade ukrainsk hamn 16/8. Foto: WFP/Anastasiia Honcharuk.

Sverige ger ytterligare en halv miljard kronor till Ukraina för återuppbyggnad och humanitärt stöd. Pengar går bland annat till att köpa vete som sedan går till länder där risken för hungersnöd är stor. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Beslutet är en följd av de löften som gavs när den ukrainska utrikesministern besökte Stockholm den 29 augusti. Medlen ska användas till återuppbyggnadsarbetet i Ukraina, och humanitär upphandling och transport av ukrainskt vete.

Sedan den ryska invasionen inleddes den 24:e februari har Sverige gett ytterligare 5,2 miljarder kronor till bland annat militärt stöd, humanitärt stöd, ekonomiska garantier, reformstöd, civila insatser och återuppbyggnadsstöd. Beslutet innebar att Sverige ger ett utökat stöd i den förestående återuppbyggnadsprocessen, bland annat för hållbar hantering av förstörd infrastruktur. Sverige kommer också att ta ett koordinerande ansvar för avfallshantering och återvinning i återuppbyggnaden av Ukraina, vilket president Zelenskyj efterfrågade när statsminister Magdalena Anderssons besökte Kiev i juli.

50 miljoner människor i 45 länder befinner sig idag på randen till svält till följd av att den ukrainska veteexporten stoppats. I juli slöts ett avtal mellan Ukraina och Ryssland om återupptagen spannmålsexport från Svarta havs-hamnarna. Den 30:e augusti lämnade det andra WFP-skeppet Ukraina med destination Jemen och dagen efter kom det första skeppet fram till Etiopien.

Uppköpet och transporten av det ukrainska vetet sker i FN:s regi, genom FN:s livsmedelsprogram (WFP), och levereras till länder där risken för svält just nu är störst, som Etiopien, Jemen och Afghanistan. 

Sverige bistår nu med finansiering för upphandling och leverans av vete från Ukraina till länder där risken för utbredd svält är som mest akut. Det handlar om minst 40 000 ton vete som ska köpas upp och transporteras till havs från Ukraina.

– Genom att köpa 40 000 ton vete och skeppa ut det så bidrar Sverige till att lindra det redan stora mänskliga lidande som den ryska aggressionen har förvärrat för miljontals människor som lider av hunger i andra delar av världen. Med detta minskar den akuta risken för svält. Det stärker också Ukrainas ekonomi och landets självständighet, säger biståndsminister Matilda Ernkrans i pressmeddelandet.

Redaktionen

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.