William Ruto ny president i Kenya


Från William Rutos twitterkonto.

William Ruto är Kenyas nye president. Han fick 50,49 procent av rösterna. Hans motståndare Raila Odinga fick 48,85 procent av rösterna och kommer sannolikt att överklaga resultatet.

Smått kaotiska scener utspelades i valkommissionens lokaler i samband med att valresultatet utannonserades på det nationella kontrollcentret i Bomas of Kenya (en turistby). Polisen fick därför rycka ut och skydda presidenten William Rutos moder som befann sig i lokalen. Uniformsklädd polis lyckades så småningom återskapa ordningen.

Kenyas valkommission är delad avseende valutgången och fyra ledamöter menar att rösträkningen inte var klar och att det därför inte att utropa en segrare. Den dramatiska händelseutvecklingen går att följa i direktsändning här.

Raila Odinga som ser ut att ha förlorat valet höll tidigare en presskonferens utanför lokalen där han ifrågasatte rösträkningen. Det mesta talar därför för att Odinga kommer att överklaga valresultatet.

Många är nu oroliga för att våldet i Kenya kommer att öka. Totalt deltog 65 procent av de röstberättigade i valet. Resultat innebär också att Martha Karua inte blir Kenyas första kvinnliga vicepresident.

Tomas Nordberg

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.