William Ruto ny president i Kenya


Från William Rutos twitterkonto.

William Ruto är Kenyas nye president. Han fick 50,49 procent av rösterna. Hans motståndare Raila Odinga fick 48,85 procent av rösterna och kommer sannolikt att överklaga resultatet.

Smått kaotiska scener utspelades i valkommissionens lokaler i samband med att valresultatet utannonserades på det nationella kontrollcentret i Bomas of Kenya (en turistby). Polisen fick därför rycka ut och skydda presidenten William Rutos moder som befann sig i lokalen. Uniformsklädd polis lyckades så småningom återskapa ordningen.

Kenyas valkommission är delad avseende valutgången och fyra ledamöter menar att rösträkningen inte var klar och att det därför inte att utropa en segrare. Den dramatiska händelseutvecklingen går att följa i direktsändning här.

Raila Odinga som ser ut att ha förlorat valet höll tidigare en presskonferens utanför lokalen där han ifrågasatte rösträkningen. Det mesta talar därför för att Odinga kommer att överklaga valresultatet.

Många är nu oroliga för att våldet i Kenya kommer att öka. Totalt deltog 65 procent av de röstberättigade i valet. Resultat innebär också att Martha Karua inte blir Kenyas första kvinnliga vicepresident.

Tomas Nordberg

Läs också

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.