Läkare Utan Gränser: Ny hungersnöd hotar Etiopien


Tältklinik i Afarregionen. Foto: Njiiri Karago/Läkare Utan Gränser

Läkare Utan Gränsers team i Afarregionen i Etiopien ser oroväckande tecken på en dödlig och eskalerande näringskris. World Food Programme varnar också för en annalkande katastrof.

Situationen i flera etiopiska regioner, inte minst i Tigray där inbördeskriget pågår, är alarmerande och upp emot 500 000 människor beräknas ha dött.

Nu larmar Läkare utan Gränser för situationen i den etiopiska Afarregionen i nordöstra Etiopien där 35 barn de senaste veckorna dött av undernäring följd av den omfattande torkan, enligt medieuppgifter.

https://twitter.com/AfarWatch/status/1534999837682327555

Den humanitära responsen i området måste omgående utökas, menar hjälporganisationen. Hundratusentals personer i Afar har flytt från stridigheter och hamnat i områden med torka och hunger och där tillgången till sjukvård och rent vatten är ytterst bristfällig.

Enligt World Food Program riskerar nu 1,2 miljoner människor i regionen att drabbas av hunger.

https://twitter.com/WFP_Ethiopia/status/1534066204066865152

– Det som skrämmer oss mest är att vi enbart sett toppen av isberget, och bara det är överväldigande, säger Raphael Veicht, Läkare Utan Gränsers akutkoordinator i Addis Abeba, Etiopien.

– Duptisjukhuset är det enda fungerande sjukhuset som man kan remittera till i hela Afarregionen. Vi ser barn som anländer efter långa och otroligt svåra resor. Alldeles för många av dem dör inom 48 timmar för att de är för sjuka och undernärda för att ha en chans att överleva.

Läkare Utan Gränser har sedan april ökat stödet till Duptisjukhuset, som har ett upptagningsområde på över 1,1 miljoner människor, inklusive hundratusentals internflyktingar. Dödligheten bland patienterna är enormt hög – vissa veckor över 20 procent. Enbart under de senaste åtta veckorna har 35 barn dött och två tredjedelar avled inom 48 timmar efter att de skrevs in.

Redaktionen

Fortsätt läsa för endast 49 kr/mån!

Du läser nu en av tre gratis artiklar innan du bestämmer dig för att bli prenumerant. För att läsa mer om våra prenumerationer klickar du här.

Köp prenumeration

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.