FN-skandalen rubbar inte Malmös FF:s tro på UNOPS


20/3 2022. Malmö FF slår Djurgården med 1-0. Foto: Shutterstock.

Över 20 miljoner dollar har försvunnit i en skandal som skakar FN-organet UNOPS. Malmö FF, som är en av FN-fondens svenska samarbetspartners:
– Vi har bara läst om det, men vet inte vad det handlar om säger Karin Heri, ansvarig för hållbarhet och samhällsfrågor på idrottsklubben Malmö FF som ingår i projektet.

Som Global bar tidigare skrivit om tidigare skakas FN-organet UNOPS av en pengaskandal sedan ledningen investerat över 60 miljoner dollar med en och samma familj. 

Granskning: Märkliga lån och försvunna miljoner

Sida: Vi känner till anklagelserna

I Malmö ligger ett av UNOPS S3i:s två innovationscenter (det andra finns i Japan). FN-centret håller sedan hösten 2021 hus i Malmö stads egen inkubator MINC. Tillsammans med Malmö stad, Lunds universitet och andra aktörer från näringslivet utgör de ett nätverk som ska hjälpa Malmö stad att uppnå de globala målen i Agenda 2030. Men trots de allvarliga anklagelserna som riktats mot FN-organets innovationsprojekt har aktörerna på lokal nivå liten insyn i krisen som skakar UNOPS och hur detta kommer att påverka innovationsprojektet. 

I projektet ingår bland annat Lunds universitet, Malmö kommun – och så idrottsklubben Malmö FF!  Så här svarar de tre medlemmarna i innovationsprojektet S3i på frågan om hur de ställer sig till den interna utredning som bedrivs på S3i projektet de själva är involverade i: 

–Vi har bara läst om det, men vet inte vad det handlar om. Som jag förstår det handlar det inte om Sverige och det ligger det bak i tiden, svarar Karin Heri, Malmö FF:s ansvariga för hållbarhet och samhällsfrågor på Malmö FF. 

Ungefär samma svar kommer från Malmö stads näringslivsdirektör:

–Jag vet inte exakt vad anklagelserna handlar om. Jag har fått en officiell skrivelse och som jag uppfattar det har UNOPS vidtagit åtgärder. Resultatet är inte offentliggjort än, men det är alltid allvarligt med misstänkta korruption händelser, säger Micael Nord, näringslivsdirektör Malmö stad. 

Susanne Norrman, avdelningschef vid sektionen externa relationer vid Lunds universitet svarar följande:

–Vi har hört om det men inte fördjupat oss i det. Vi har ett öppet och väl fungerande samarbete som ger våra studenter och forskare bra underlag att jobba utifrån. Dessutom har vi inga pengar investerade i projektet.  

Finland stoppade pengar
Ingen av dem hade heller kännedom om att det finska utrikesministeriet i april i år fryst sina utbetalningar till UNOPS S3i, vars programkontor ligger i Helsingfors i väntan på att FN:s interna utredningen blir klar. S3i-kontoret i Helsingfors samordnar de globala innovations aktiviteterna inom S3i-initiativet och har enligt UNOPS själva ett nära samarbete med respektive innovationscenter i olika länder. Även på Sida är man medvetna om anklagelser och följer vad som händer.

Klicka här för att prenumerera https://globalbar.se/produkt/prenumeration-2/

Malmö stad har redan bidragit med 2 miljoner kronor och kommer att betala ut ytterligare två miljoner kronor till projektet nästa år. Micael Nord berättar att han fått ett mejl från UNOPS huvudkontoret i Köpenhamn där det står att utredningen är klar, men inte offentliggjord och att innovationsprojektet S3i i Malmö inte påverkas av utredningen, utan att det är investeringsfonden som utreds. 

– Malmö stad tänker inte vidta åtgärder utifrån den informationen som vi har just nu. Det finns inga indikationer på att det ska finnas oegentligheter i verksamheten i Malmö, säger Micael Nord, näringslivsdirektör, Malmö stad. 

MFF är medlemmar i innovationsprojektet S3i sedan ett år tillbaka och har ett år kvar av samarbete med FN-organet. Enligt MFF har de inga pengar investerade, och lyfter att samarbete bygger på insatser i det lokala samhället.

Även de tänker fortsätta samarbetet som det ser ut i dagsläge. 

–Vi bevakar utredningen, men vi väljer att inte avbryta samarbetet. Det är självklart att man vill att det ska gå rätt och riktigt till. Men i Sverige fungerar samarbetet bra, säger Karin Heri, ansvarig för hållbarhet och samhällsfrågor i MFF.

Enligt det mejl som skickades ut av UNOPS huvudkontor i Köpenhamns till sina samarbetspartners påverkas innovationsprojektet S3i i Malmö inte av utredningen, utan UNOPS hävdar att det enbart är investeringsfonden som utreds. Samtidigt har Finland valt att frysa sina investeringar i projektet som just samordnar de globala innovations aktiviteterna inom S3i-initiativet. Pengarna är i skrivande stund fortfarande frysta.

Jonas Michanek är verksamhetsledare för innovationscentret S3i i Malmö. Han uppger att UNOPS huvudkontor uppmanat honom att hänvisa all media till dem. UNOPS huvudkontor i Köpenhamn svarar i ett mejl till Global Bar Magazine att S3i-fonden är i riskzonen, men att inga medel hittills gått förlorade. Som Global Bar Magazines tidigare rapporterat räknar FN:s egna revisorer med att åtminstone 22 miljoner dollar aldrig kommer att återfås igen. UNOPS uppger att FN:s kontor för juridiska frågor (OLA) kommer att leda det juridiska arbetet med att få tillbaka pengarna på uppdrag av FN. 

OIOS-utredningen FN:s egen interna utredning, är klar och har skickats till generalsekreteraren för åtgärd. UNOPS chef Grete Faremo avgick i förtid den 8:e maj som en följd av skandalen. Den 16:e maj ersattes hon av Jens Wandel som interimscchef för UNOPS. I en lång bloggpost skriver visselblåsaren Mukesh Kapila om diskussionen som ägde rum på UNOPS styrelsemöte den 16:e maj.

Katerin Mendez

Läs också

https://globalbar.se/2022/05/granskning-markliga-lan-och-forsvunna-fn-miljoner/
https://globalbar.se/2022/05/sida-vi-kanner-till-anklagelserna/

Fortsätt läsa för endast 49 kr/mån!

Du läser nu en av tre gratis artiklar innan du bestämmer dig för att bli prenumerant. För att läsa mer om våra prenumerationer klickar du här.

Köp prenumeration

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.