Din globala vecka 7-12 juni


Illustration: Lisa Jansson

Amerika-toppmöte, protest mot danska nedskärningar och krav om att FN:s högkommissarie avgår. Här är veckans sammanfattning av händelser med fokus på klimat, bistånd och global utveckling. Tipsa oss gärna om sådant som händer framöver. Maila oss på info@globalbar.se

Här hittar du vår rapportering från Stockholm+50

Under två intensiva dagar pågick miljökonferensen Stockholm+50. Till det som utmärkte konferensen hörde de många unga rösterna, av vilka vi intervjuade flera.

Här hittar du hela vår rapportering från Stockholm+50.

FN:s högkommissarie Bachelet måste avgå!

I en debattartikel i finska Huvudstadsbladet kräver Kinakännaren Magnus Fiskesjö att de nordiska länderna går samman för att kräva att FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, den före detta chilenske presidenten, Michelle Bachelet genast avgår. Bakgrunden är hennes nyligen genomförda Kina-resa som kritiserats hårt sedan Bachelet föreslagit att de kinesiska myndigheterna själva ska inspektera Xinjiang för att se om några förbrytelser begåtts.

Bachelet och Guterres har skänkt Kina en propagandaseger, och gjort miljoner uigurer och kazaker besvikna — de hade hoppats att Bachelet och FN skulle kunna göra skillnad. I stället blev det platt fall, skriver Magnus Fiskesjö i artikeln.

Gnissel i inter-amerikanskt toppmöte

Den inter-amerikanska toppmötet Summit of the Americas som startade den sjätte juni i Los Angeles kantas av en hel del gnissel. Sedan Kuba, Venezuela och Nicaragua inte bjudits in till mötet meddelar nu Mexikos president López Obrador att han kommer att bojkotta mötet.

Toppmötet äger rum samtidigt som Kinas inflytande fortsätter att växa i Latinamerika alltmedan USA:s relationer med bland annat Brasilien gnisslar betänkligt. USA:s starka fokus på Asien och kriget i Ukraina har gjort att man glömt bort sina viktiga grannar i syd, menar kritiker. I ett öppet brev uppmanar samtidigt Transparency International regionens länder att ta krafttag mot korruption, straffrihet och brott mot de mänskliga rättigheterna.

Undervattenskonferens nästa!

Knappt har miljökonferensen Stockholm+50 tagit slut förrän det är dags för nästa konferens. Den här gången handlar det om världens hav. Under konferensen kommer man bland annat att fokusera på det som kommit att kallas ”den blå ekonomin” och hur världens hav kan utnyttjas på ett hållbart sätt.

Konferensen äger rum i Lissabon och börjar den 27:e juni

WHO stoppade journalister från Taiwan

I samband med Världshälsoorganisationen WHO:s årsmöte stoppades journalister från Taiwan från att få ackreditering och medverka vid mötet eftersom Kina blockerar Taiwan. Nu protesterar det taiwanesiska journalistförbundet mot WHO:s agerande. Det är inte första gången som journalister från Taiwan stoppas från att delta på WHO:s möten. Det finns också sedan tidigare en omfattande kritik mot WHO-chefens, menar en del, alltför nära band till den kinesiska makten. 

Klicka här för att prenumerera https://globalbar.se/produkt/prenumeration-2/

Protest mot danska biståndsneddragningar

Närmare 200 danska organisationer har skrivit ett gemensamt protestbrev till landets biståndsminister där de protesterar mot nedskärningarna av det danska biståndet. Organisationerna skriver bland annat:

Vi skal hjælpe de mennesker, der flygter krigen i Ukraine, men det skal ikke ske på bekostning af verdens fattigste og Danmarks vigtige indsatser for at bidrage til fred og stabilitet i verden. 

Till undertecknarna hör bland annat IMS och UNICEF Danmark

Över 50 döda efter attack mot kyrka i Nigeria

Det har varit tyst om våldet i Nigeria, men nu tycks det ha blossat upp igen. I en attack mot en katolsk kyrka i sydöstra Nigeria dödades över femtio människor. Händelsen fördöms av påven och av Nigerias president. Det är inte klart vilka som ligger bakom attacken som skedde i delstaten Ondo, en relativt lugn del av Nigeria, rapporterar AP.

Det händer i veckan

7 Juni, kl 10.30-11.45. Utrikespolitiska Institutet. Drottning Kristinas väg 37, Stockholm

Världen står för närvarande inför två övergripande trender. Den första är en aldrig tidigare skådad nivå av digitalisering och teknisk utveckling som omformar våra samhällen. Den andra är en återkomst till stormaktsrivalitet. 

Hur påverkar den tekniska omvandlingen i form av digitalisering och annat rivaliteten mellan demokratier och odemokratiska stater? Hur omfördelas den globala makten mellan stater och icke-statliga aktörer? Vad skulle kunna göras för att bättre utnyttja teknikens kraft till förmån för demokratiska samhällen?

Samtal med:

  • Kent Walker, ordförande för globala frågor och chefsjurist på Google och Alphabet.
  • Jenny Elfving, chef för innovationer på Vinnova.
  • Sylvia Schwaag Serger, professor vid Lunds universitet.
  • Björn Fägersten, Forskare vid UI:s Europaprogram.

8 juni, 12.00-12.50. Lansering av Svenska Röda Korsets årsbok i humanitär rätt 2021 

Temat för 2021 års årsbok är sjukvårdens särskilda skydd under väpnade konflikter. Att attackera sjukvård i konfliktdrabbade områden kan utgöra grova överträdelser av den humanitära rätten (även kallad ”krigets lagar”). Trots detta rapporteras återkommande om attacker mot sjukhus i konfliktdrabbade områden runt om i världen, situationen är mycket allvarlig.  

Vid lanseringen av årsboken får du möta representanter från Svenska Röda Korset, Totalförsvarets forskningsinstitut och Försvarshögskolan som berättar om hur den humanitära rätten skyddar sjukvården i händelse av en väpnad konflikt. Vad säger egentligen de humanitärrättsliga reglerna? Hur arbetar Sverige för att säkerställa efterlevnaden av dessa regler? Vilka utmaningar står sjukvården inför i den moderna krigföringen? 

Tid: 12.00-12.50 

Plats: Online Meeting ID: 833 4314 1653  

8 juni. Fem år efter undertecknandet av det slutliga avtalet med Colombia: Reflektioner från övervakningen av genomförandet (online)

10:00 EDT/9:00 COT

Kroc-institutets sjätte omfattande rapport, som omfattar perioden december 2020-november 2021 analyserar vad som hänt sedan fredsavtalet skrevs under.

Enligt fredsavtalet med Colombia har Kroc-institutet huvudansvaret för tekniskt stöd och övervakning av avtalets genomförande genom Peace Accords Matrix (PAM) Barometer Initiative. Registrera dig här.

8 juni. Världshavsdagen. Denna dag erkändes officiellt av Förenta nationerna 2008. Den internationella dagen stöder genomförandet av de globala målen för hållbar utveckling och främjar allmänhetens intresse för skydd av havet och hållbar förvaltning av dess resurser.

9 juni. Koralltriangelns dag. Koralltriangeldagen (som hålls den 9 juni varje år) är ett stort firande av koralltriangeln, världens epicentrum för biologisk mångfald i havet, som omfattar haven i sex länder i Asien och Stillahavsområdet: Indonesien, Malaysia, Papua Nya Guinea, Filippinerna, Salomonöarna och Östtimor.

11-24 juni. Parlamentsval i Papua Nya Guinea.

12 juni. (och 19 juni). Val till nationalförsamlingen i Frankrike.

Kulturtips

Patrice Nganangs trilogi av historiska romaner utforskar sitt lands nationella identitet, som är fylld av stora löften och smärta.

Läs mer om den senaste potentiella farsoten, apkoppor.

Stjärnskott från Colombia
Den nya colombianska stjärnan Lido Pimienta är inte rädd för att säga ifrån och kritisera sexism och rasism i sitt hemland och brukar be vita män i publiken ta ett steg tillbaka så att rasifierade tjejer kan få komma fram, något som inte alltid är populärt. I sin musik mixar hon folkmusik med klubbrytmer. Lyssna här:

https://open.spotify.com/track/6KkwQNxduqthj40TlNVD1j?si=fedc2174ec024f8a

Redaktionen

Läs också

https://globalbar.se/2022/06/%EF%BF%BCkronika-blott-sverige-svensk-identitet-har/

Fortsätt läsa för endast 49 kr/mån!

Du läser nu en av tre gratis artiklar innan du bestämmer dig för att bli prenumerant. För att läsa mer om våra prenumerationer klickar du här.

Köp prenumeration

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.