Din globala vecka 20-26 juni


Illustration: Lisa Jansson

Ryska agenter, muslimska superhjältar och ett vykort från Timbuktu. Här är veckans sammanfattning av händelser med fokus på klimat, bistånd och global utveckling. Tipsa oss gärna om sådant som händer framöver. Maila oss på info@globalbar.se

Rysk agent på internationell domstol 

Nederländernas underrättelsetjänst uppger att de har identifierat en rysk GRU-agent som försökte praktisera vid Internationella brottmålsdomstolen under falsk brasiliansk identitet. Ryssland erkänner inte domstolen som redan inlett en omfattande undersökning av de ryska krigsbrotten i Ukraina.

Vykort från Timbuktu

Till den mytomspunna staden Timbuktu vågar inga turister längre komma. Men nu kan du beställa ett personligt, handskrivet vykort som skickas från Timbuktu till en valfri adress någonstans i världen. Projektet gör det möjligt för potentiella turister att stödja guider och andra som trots konflikten fortfarande kämpar för sin hemstad, berättar on-line tidningen Reasons to be Cheerful som startades av musikern David Byrne.

BBC-program om visselblåsarna i FN

Den 21/6 22-23.30 svensk tid visar BBC 2 ett program om de visselblåsare som slagit larm om missförhållanden inom FN. Till de som medverkar hör svenskan Martina Broström som medverkade i Global Podd avsnitt 63. Och programmet visas samma dag som FN-organet UNAIDS (där Martina Broström jobbade) har sitt nästa styrelsemöte.

Muslimsk superhjälte gör filmdebut

Marvels första muslimska superhjälte i en serie gör sin tv-debut. 19-åriga Iman Vellani ska spela rollen som Kamala Khan, Marvels första muslimska superhjälte med en egen serie. För Vellani, vars barndom tillbringades med att läsa serier och se Marvel-filmer, är en dröm som går i uppfyllelse, berättar hon i en intervju.

Det här händer i veckan

20 juni. Konstmanifestation på Mynttorget

20-22:a juni. Konstinstallationen Den stora saknaden på Mynttorget i Stockholm. Medverkar gör bland annat Jan Eliasson och Linda Thilén, medgrundare till Swedish French Afghan Running Club i Paris. Läs mer i vår artikel här.

20 juni. Världsflyktingdagen är en internationell dag som organiseras varje år den 20 juni av FN. Syftet är att fira och hedra flyktingar från hela världen. Dagen inrättades den 20 juni 2001 för att uppmärksamma 50-årsdagen av 1951 års konvention om flyktingars rättsliga ställning. Här kan du vara med och fira!

21 juni. Världshydrografiska dagen antogs av Internationella hydrografiska organisationen som ett årligt firande för att informera om hydrografernas arbete och betydelsen av hydrografi. Om du är osäker på vad hydrografi är klicka på länken.

21 juni. Världsgiraffdagen. Det finns bara ca 117 000 giraffer kvar i världen och i länder som Mocambique återstår bara några hundratal. Faktum är att det finns betydligt fler elefanter än giraffer kvar i världen. Syftet med dagen är därför att uppmärksamma detta vackra och sympatiska djur.

21-22 juni. De europeiska utvecklingsdagarna (EDD) i Bryssel, som organiseras av Europeiska kommissionen, är Europas ledande forum för internationella partnerskap sedan 2006 och samlar varje år utvecklingssamfundet för att utbyta idéer och erfarenheter på ett sätt som inspirerar till nya partnerskap och innovativa lösningar på världens mest angelägna utmaningar.

23 juni. FN:s public service-dag tillkom 2003 för att fira värdet av offentlig service till samhället. FN:s ekonomiska och sociala råd har bestämt att FN:s priser för offentliga tjänster ska delas ut på Public Service Day för bidrag som gjorts för att stärka offentliga tjänsters roll, prestige och synlighet.

23 juni. Grenada, Val till representanthuset. Den sittande premiärministern Keith Mitchell försöker bli omvald för sjätte gången.

26 juni. Internationella dagen mot drogmissbruk och olaglig handel är en internationell dag i FN:s regi mot drogmissbruk och olaglig narkotikahandel. Den uppmärksammas årligen den 26 juni sedan 1989. Datumet den 26 juni är till minne av Lin Zexus avveckling av opiumhandeln i Humen, Guangdong, som avslutades den 25 juni 1839, strax före det första opiumkriget i Kina.

26 juni. FN:s internationella dag till stöd för tortyroffer är en internationell dag som hålls årligen den 26 juni för att ta ställning mot tortyrbrottet och för att hedra och stödja offer och överlevande över hela världen.

Kulturtips

Läs ett utkast från And the earth drank deep av vinnaren av The Commonwealth Short Story Prize for Africa 2022, Ntsika Kota.

Azuei får Hispaniola att gunga
Azuei består av medlemmar från både Haiti och Dominikanska Republiken och ett av gruppens syften är att överbrygga klyftan mellan de två staterna som delar ön Hispaniola. I gruppens sånger på sesate skivan Artybonito blandas spanska, creole och engelska på ett sätt som lite påminner om Manu Chao – musik man blir glad av helt enkelt!

https://open.spotify.com/album/1gzdrkpAAd59clr1zdLvLY?si=fkS4xiOHQFC9ub2nY5M5hw
Klicka här för att prenumerera https://globalbar.se/produkt/prenumeration-2/

Fortsätt läsa för endast 49 kr/mån!

Du läser nu en av tre gratis artiklar innan du bestämmer dig för att bli prenumerant. För att läsa mer om våra prenumerationer klickar du här.

Köp prenumeration

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.