Svenska organisationer: Rädda biståndet!


Ett 60-tal svenska organisationer lanserar nu ett upprop för att rädda biståndet från nedskärningar. Vi accepterar inte att Sverige vänder världen ryggen när biståndet behövs mer än någonsin, skriver organisationerna i uppropet.

Bakom uppropet står ett 60-tal svenska organisationer. Uppropet Rädda biståndet pågår mellan den 8 juni och 11 september 2022. Privatpersoner bjuds in att skriva under, men även organisationer och företag kan ställa sig bakom uppropet. När detta skrivs (15.00 10/6) hade uppropet ca 3 500 undertecknare, det motsvarar ungefär 60 personer per medverkande organisation.

I uppropet skriver organisationerna:

Sveriges stöd till utsatta människor i världen hotas av stora nedskärningar. Samtidigt är vi i en kris av sällan skådat slag med ökande hunger och fattigdom, mindre demokrati och jämställdhet och en akut klimatkris. 
Vi accepterar inte att Sverige vänder världen ryggen när biståndet behövs mer än någonsin.
Inför valet vill vi ha ett löfte från våra politiker att ge minst 1% av bruttonationalinkomsten (BNI) i bistånd till människor som lever i fattigdom och förtryck.

Och längre ned i uppropet fortsätter organisationerna:

Vi är många som är oroliga, väldigt oroliga. Behoven i världen växer lavinartat och biståndet behövs mer än någonsin. Ändå går flera partier till val på att skära avsevärt i Sveriges bistånd till de som lever i störst fattigdom och utsatthet. Årtionden av framsteg riskerar att gå förlorade och liv sätts på spel. Det vägrar vi acceptera! 

Efter valet kommer underskrifterna att lämnas över till de 349 riksdagsledamöterna som valts in i Sveriges riksdag.

Läs uppropet här

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.