Sista chansen se syrisk mästerfotograf


Fotostudio för drömmare. Foto: David Isaksson.

Den 19:e juni slutar Hrair Sarkissians starka utställning på Bonniers konsthall i Stockholm. Har du inte redan varit där så ta chansen och gå dit innan det är för sent.

Hrair Sarkissian började som fotograflärling i pappans fotostudio i Damaskus för att sedan fortsätta till Nederländerna där han gick utbildade sig vidare. I sin utställning The Other Side of Silence på Bonniers Konsthall i Stockholm visar han bilder från de senaste 20 årens arbete.

Hans ofta stora och till synes ”fula” bilder saknar nästan alltid människor. Som monument visar det vi inte ser, eller kanske inte vill se.

I utställningen ingår en serie bilder med titeln Execution Squares. Här kliver vi in i en trivial vardag, ful och grå. Platserna är alla alldagliga men de har ens sak gemensam: de är alla torg i Syrien där människor avrättats.

Ett alldeles vanligt torg i Syrien. Foto: Hrair Sarkissian.

En annan serie bilder, Last seen, visar platser där människor som försvunnit sist sågs till. Vi kommer hem till familjer i Colombia, Bosnien och Libanon, ser innegårdar, kök och arbetsrum. Allt är tomt på människor, öde, men med minnet av de som (sannolikt) mördats och försvunnit bevarat som i ett fruset ögonblick. 

Här sågs de en sista gång. Foto: David Isaksson.

I sådana ögonblick blir Hrair Sarkissians bilder som en slags arkeologisk utgrävning av samtiden och en historia vi inte får glömma. För det som händer då, händer också nu: I Ukraina, på Filippinerna, i alltför många andra länder.

Det är stark,t drabbande, men mitt i det mörka finns det också humor och värme, som i bilderna från fotostudios runt om i Mellanöstern som vittnar om en tid då porträttfotografen hjälpte drömmarna att flyga.

Och det är de intrycken som stannar kvar. Trots allt det tunga finns det en värme i Hrair Sarkissians bilder.

David Isaksson

  • Hrair Sarkissian, The Other Side of Silence.
  • Bonniers Konsthall i Stockholm.
  • Pågår till 19/6.

Läs mer om utställningen här

https://globalbar.se/produkt/prenumeration-2/

Läs också

https://globalbar.se/2021/03/syrienkriget-tio-ar-ingen-ser-slutet/

Fortsätt läsa för endast 49 kr/mån!

Du läser nu en av tre gratis artiklar innan du bestämmer dig för att bli prenumerant. För att läsa mer om våra prenumerationer klickar du här.

Köp prenumeration

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.