Inspirerande vinnare i Biståndsdebattens mäktigaste


KOMMENTAR. Ända in i det sista var det ovisst hur det skulle gå i Biståndsdebattens mäktigaste, men när vi väl ställde samman rösterna, vad var och en gjort och juryns bedömning rådde det ingen tvekan. Vi hade en klar vinnare, skriver Global Bar Magazines chefredaktör David Isaksson.

För andra året i rad utser Global Bar Magazine Biståndsdebattens mäktigaste och även denna gång har det varit ett spännande arbete. Det har ju varit ett år (mars 2021-mars 2022) där otroligt mycket hänt: det fortsatta våldet i Belarus och Myanmar, flera militärkupper i Västafrika, talibanernas maktövertagande i Afghanistan och så det som dominerar allt nu: det ryska anfallskriget mot Ukraina som inleddes i slutet av februari och som nu även får långtgående effekter på fattigdomen i världen i stort. 

I år var antalet nominerade rekordhögt: 22 personer, alla tungt meriterade och starkt engagerade. Många representerade stora organisationer i civilsamhället, men det fanns också personer från mindre organisationer, liksom från politiken, dagspress och FN-systemet.

In i det lägsta var det oklart vem som skulle bli Biståndsdebattens mäktigaste detta år. Faktum var att inte ens juryn kunde förutse resultatet, men när vi slog samman de tre kategorierna (juryns röster, läsarnas röster och vad personen gjort) framstod en klar vinnare: Parul Sharma.

Parul är nog unik i Sverige med att kombinera rollen som aktivist med den som framgångsrik konsult, allt med målet att stärka situationen när det gäller mänskliga rättigheter i världen.

Läs intervjun med Parul Sharma här.

Under året har hon skrivit två böcker, massor med artiklar, deltagit i otaliga seminarier och upprop, samtidigt som hon samlar in pengar för utsatta personer, inte minst för flyktingar.

Förutom Parul finns det en mängd personer som spelat en stor roll för det globala engagemanget på vår lista som du kan läsa i sin helhet här.

Ser man till de som kom högst upp så var det delvis samma personer som året innan: på andra plats kom förra årets vinnare Martin Uggla och på tredje plats förra årets tvåa, Nuri Kino.

I arbetet med att ta fram underlaget har vi samlat långt över 100 sidor material och där vi listat allt det de nominerade gjort under året. Detta år har konkurrensen (om man nu får kalla den för det) varit hård. Vid sidan om de tio som hamnade högst upp finns det många fler som haft nästan lika stor genomslagskraft och som drivs att ett lika stort engagemang. Finns det då några som saknas och som borde ha varit där? Ja, fler politiker kanske. EU-parlamentarikern Evin Incir (s) finns med liksom den förre biståndsministern Per Olsson Fridh. Och så undrar vi även detta år varför Sidas generaldirektör Carin Jämtin inte syns mer – en fråga hon svarar på i Global Podd.  

Ska man då hålla på med denna typ av tävlingar – eller är det tvärtom bara fånigt? Den frågan dyker upp då och då. Jag tänker så här: om tävlingar som denna kan få fler att engagera sig och fler att öka sin kunskap om det som händer i världen – och kanske själva engagera sig i något av de många initiativen som vi lyfter fram – då är det definitivt värt allt arbete.

Dessutom är det roligt!

Så – stort tack till alla er som röstade, till alla er som är engagerade i de många organisationerna, till juryn och vår kollega Tomas Nordberg som lagt så många timmar på att sammanställa det stora underlaget.

David Isaksson
Chefredaktör

Fortsätt läsa för endast 49 kr/mån!

Du läser nu en av tre gratis artiklar innan du bestämmer dig för att bli prenumerant. För att läsa mer om våra prenumerationer klickar du här.

Köp prenumeration

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.