Sydasien: Klimatförändringar drabbar de redan utsatta


Bönder i Indien. Foto: Amol Sonar/Unsplash

Temperaturerna i delar av Indien och Pakistan har nått rekordnivåer, vilket sätter livet för miljontals på spel. Nu är effekterna av klimatkrisen över hela subkontinenten ett faktum.

I april 2022 var den genomsnittliga maxtemperaturen för nordvästra och centrala Indien var den högsta sedan mätningarna började för 122 år sedan, och nådde 35,9 och 37,78 grader Celsius, enligt Indian Meteorological Department (IMD). I april hade New Delhi över 40 grader under sju hela dagar, vilket är tre grader över medeltemperaturen för månaden, enligt indiska meteorologer. I vissa indiska delstater tvingades skolor att stängas.

Den höga temperaturen har skadat en mängd grödor både i Pakistan och Indien, och har satt en oerhörd press på energiförsörjningen. Detta ännu mer då regeringstjänstemän uppmanade invånarna att stanna inomhus för att inte drabbas av uttorkning.

Situationen var likartad i Pakistan där städerna Jacobabad och Sibi i landets sydöstra Sindh-provins noterade 47 grader en dag i slutet av april vilket enlgit Pakistans meteorologiska avdelning (PMD) var detta den högsta temperaturen som registrerats i någon stad på norra halvklotet just den dagen.

– Det här är första gången på decennier som Pakistan upplever vad många kallar ett ”vårlöst år”, sa Pakistans klimatminister Sherry Rehman i ett uttalande.

Experter menar att klimatkrisen kommer att orsaka tätare och längre värmeböljor, som påverkar mer än en miljard människor i dessa två länder.

Indien är bland de länder som förväntas bli värst drabbade av klimatkrisens effekter, enligt Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).
– Denna värmebölja är definitivt aldrig tidigare skådad, säger Dr. Chandni Singh, IPCC:s huvudförfattare och seniorforskare vid Indian Institute for Human Settlements.

– Vi har sett en förändring i dess intensitet, dess ankomsttid och varaktighet. Det här är vad klimatexperter förutspådde och det kommer att få kaskadeffekter på hälsan, fortsätter han.

Indien upplever ofta värmeböljor under sommarmånaderna maj och juni, men i år började temperaturen stiga redan under mars och april. I den norra delstaten Punjab, känd som ”Indiens brödkorg”, orsakar nu klimatförändringarna en matkris för miljontals bönder och småbrukare. Punjabs jordbruksdepartement beskriver en genomsnittlig ökning på upp till 7 grader i april, vilket drastiskt minskat veteskörden. Indiens veteproduktion ser sannolikt ut att falla under år 2022 efter fem år i rad av rekordskördar, eftersom en kraftig, plötslig temperaturökning i mitten av mars minskade skördarna hos världens näst största spannmålsproducent. Nedgången kan stävja den indiska exporten rejält. På grund av de globala vetepriserna efter att Ryssland invaderade Ukraina, exporterade Indien rekordhöga 7,85 miljoner ton under räkenskapsåret fram till mars – en ökning med 275 procent från föregående år. Denna uppgång ser nu ut att bli en krasch i Indiens export på grund klimatförändringarna.

IPCC’s experter menar att människor som arbetar utomhus som bönder, de inom byggbranschen, och de som arbetar med manuellt arbete, kommer att drabbas hårdast av den stigande temperaturen. Detta eftersom de har mindre alternativ att kyla ner och kan inte hålla sig borta från värmen då de utför ett manuellt arbete utomhus, i solen. Detta medför en rad hälsomässiga konsekvenser för redan utsatta grupper.

Parul Sharma

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.