”Kina begår folkmord på uigurer”


Fångar i Xinjiang tvingas se ett politiskt tal på tv. Bild från Xinjiang Files.

Tre miljoner uigurer beräknas sitta i koncentrationsläger i den kinesiska provinsen Xinjiang. Barn separeras från sina föräldrar, tvångssteriliseringar utförs och tortyr förekommer och i den läckta dokumenten i Xinjing Police Files ges detaljerade information om övergreppen.
– Det Kina utför är ett folkmord på uigurer, säger den uiguriske politikern och aktivisten Dolkun Isa.

Ordföranden för den uiguriska världskongressen, politikern och aktivisten Dolkun Isa, lämnade Kina 1994 på grund av hot om frihetsberövande. Sedan 2006 är han tysk medborgare och nyligen var han på besök i Sverige.

Den uiguriska världskongressen är liksom alla andra uiguriska organisationer brännmärkt av den kinesiska regeringen som en terroristorganisation. Den verkar i exil men företräder den uiguriska befolkningsgruppen i Xinjiang.

– Kina har satt tre miljoner uigurer i koncentrationsläger i Xinjiang, säger Dolkun Isa.

Människorättsorganisationer som Amnesty International har rapporterat om slavliknande förhållanden i dessa läger och nyligen publicerade flera medier detaljerade uppgifter över de som sitter i den kinesiska koncentrationslägren. De läckta dokumenten kallas The Xinjiang Police Files och har fått stor uppmärksamhet i medier runt om i världen.

Trots detta är det svårt att få vetskap om vad som föregår, eftersom Kina gör sitt bästa för att hemlighålla övergreppen. Men många experter menar att Kina begår folkmord mot uigurerna. Dolkun Isa är tydlig med att brotten mot hans folk faktiskt utgör folkmord:

– Liksom Ryssland gör sig skyldigt till ett folkmord i Ukraina så gör även Kina det i Xinjiang, säger han. 

På sin resa till Sverige har Dolkun Isa träffat svenska parlamentsledamöter. Nu har Dolkun Isa som mål att skapa ett svenskt riksdagsnätverk för uigurerna, en ”Uighur Friendship Group”. 

– De uttryckte sitt stöd för vår kamp, fortsätter han.

Vad gäller svenska företags roll i relationen med Kina är Dolkun Isa glasklar.

– Inga svenska företag ska göra affärer med Kina, säger han. 

Kriget i Ukraina påverkar även uigurernas situation. FN:s människorättskommissarie Michelle Bachelet var nyligen på besök i Kina och Xinjiang. Det var första gången sedan 2005 som en person på den nivån besökte Kina. Dolkun Isa är dock kritisk till arrangemangen som kringgärdade Bachelets resa:

– Vi har länge bett FN-experter att besöka regionen. Vi ville att hon skulle få obehindrad tillgång till lägren, vilket Kina inte gick med på, säger han. 

Dolkun Isa

Dolkun Isa understryker det positiva i att FN:s människorättsråd har uttalat kritik mot Kinas behandling av uigurer i Xinjiang. Men han vill att världens länder klart och tydligt uttalar att det handlar om folkmord. 

– Kina är mäktigt. Sverige har en stark ekonomi. Det handlar inte enbart om mänskliga rättigheter, det är folkmord. Och folkmord sker bara på ett fåtal platser, fortsätter Dolkun Isa.

Alla stater som har skrivit på folkmordskonventionen har en legal skyldighet att hindra folkmord. Nio parlament i världen har också betecknat behandlingen av uigurerna som folkmord.

– Vi driver denna fråga och försöker få lagstiftare att erkänna att det pågår ett folkmord. För snart 75 år sedan sa man ”never again” när folkmordskonventionen kom till, säger Dolkun Isa. 

I FN:s människorättsråd har 43 länder fördömt Kinas hantering av uigurerna och bett Kina att avslöja lägren. Nu har Rysslands invasion av Ukraina puttat denna fråga åt sidan. 

I september släpps en rapport som Michelle Bachelet har tagit fram. Även i Tibet utsätts människorna för oerhörda kränkningar av mänskliga rättigheter av Kina. Tibetaner världen över vill att rapporten släpps tidigare. 

Testa en prenumeration! Du har två veckor på dig att bestämma dig! https://globalbar.se/produkt/prenumeration-2/

Finland, Norge och Danmark ger ganska bra stöd åt uigurernas kamp. 

– Vi inser att den svenska riksdagen tar sommarledigt snart och att det är valår i Sverige. Men vi vill få till utfrågningar med överlevande och vittnen inklusive familjemedlemmar. Vi har också lämnat skriftliga rekommendationer till den svenska regeringen, fortsätter Dolkun Isa.

Dolkun Isa beskriver situationen i Xinjiang som ett svart hål och jämför med Ukraina:

– I stort sett alla länder har enats mot den ryska aggressionen. Det handlar om demokrati, rättsstatsprincipen och världsfred. Alla länder borde enas i att karaktärisera det Kina gör i Xinjiang som folkmord. Fler än en miljon barn har skiljts från sina föräldrar med våld. Människor dödas och tvångssteriliseringarna ökar. 

Tomas Nordberg

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.