Din globala vecka 16-22 maj


Collage: Lisa Jansson

Orchestra Baobab, massflyktsdirektivet och en succéfilm från Somalia. Här är veckans sammanfattning av händelser med fokus på klimat, bistånd och global utveckling. Tipsa oss gärna om sådant som händer framöver. Maila oss på info@globalbar.se

Vad innebär Massflyktsdirektivet?

”Alla” pratar om EU:s massflyktsdirektiv, men vad innebär det i praktiken och vilka rättigheter ger det människor på flykt? Den frågan besvaras i en  Policy Brief från Delmi (2022:4). Vad innebär direktivet? Vem kan söka skydd under det? Var någonstans kan man söka skydd och vilka rättigheter är skyddet förknippat med?

Läs mer här

Eurovision-vinnaren i video från kriget

Ingen har väl missat att det var Ukrainas bidrag som vann Eurovision Song Contest 2022. Vid sidan om den officiella versionen som framfördes vid Mello finns en betydligt mörkare version som än mer direkt knyter an till det ryska angreppskriget. 

https://www.youtube.com/watch?v=Z8Z51no1TD0

Se videon här

Globalt upprop mot biståndsnedskärningar 

I ett globalt upprop går organisationer från hela världen samman och kräver att biståndet till världens utvecklingsländer inte ska drabbas när stödet till de som flyr det ryska angreppet mot Ukraina nu växer. Till undertecknarna hör Aid Watch Canada och flera svenska organisationer som Naturskyddsföreningen och Diakonia.

Läs upproret här

Legendarisk musiker har lämnat scenen för gott

Rudy Gomis, den sista av de ursprungliga medlemmarna av det legendariska senegalesiska bandet Orchestra Baobab, har avlidit hemma i Senegel. Orchestra Baobab bildes på 70-talet och fick sitt namn efter Baobab Club i huvudstaden Dakar. 

Läs en artikel om honom och vad Orchestra Baobab betytt för musiken i världen här

Den 22/8 kan du se den nuvarande versionen av Orchestra Baobab i en spelning på konserthuset i Stockholm, arrangerad av Selam.

Inställd Ukraina-dag 22/5 – men artikeln kan du läsa här

Då flera personer tvingats tacka nej måste arrangörerna tyvärr ställa in den Ukraina-dag som skulle ha ägt rum den 22/5. Vi hoppas kunna återkomma med ”vår programpunkt” i ett annat sammanhang. Och redan nu kan du läsa en aktuell debattartikel om kapitalflykt och vad som krävs, signerad Penny Davies (från Diakonia) som skulle ha medverkat i vårt samtal.

Läs artikeln här

Det händer i veckan

15-20 maj. Global konferens mot barnarbete. Under veckan samlas företagsledare, regeringar och grupper från det civila samhället, tankesmedjor, den akademiska världen, ungdomar och barn både på nätet och personligen vid den femte globala konferensen om avskaffande av barnarbete (5GCCL).

17 maj, kl 12. Stoppa ekocidbrott för att skynda på den gröna omställningen. Vi befinner oss i en global ekologisk kris, där mänskliga aktörer systematiskt förstör vår natur. Och det är idag helt lagligt. Seminariet arrangeras av Olof Palmes Internationella Center, SOLIDAR, End Ecocide Sverige, Stop Ecocide International, Friedrich-Ebert-Stiftung, samt Foundation for European Progressive Studies.

17 maj. Världsdagen för telekommunikation och informationssamhället 2022. Världsdagen för telekommunikation och informationssamhället (WTISD) firas årligen för att öka medvetenheten om de möjligheter som användningen av Internet och annan informations- och kommunikationsteknik (IKT) kan ge samhällen och ekonomier, samt om hur man kan överbrygga den digitala klyftan.

WTISD firas på årsdagen av undertecknandet av den första internationella telegrafkonventionen och bildandet av The International Telecommunication Union (ITU).

18 maj. Den Internationella museidagen. Denna dag uppmärksammas muséernas förmåga att samla och ena människor kring kultur och historia. Att de inte bara är platser för utveckling och förståelse mellan folk, utan att de har en viktig roll för fred och samarbete. Muséernas roll i samhället gör dem till måltavlor i konflikter. Något vi bevittnat under den pågående konflikten i Ukraina, men även sett hända på Balkan och i Afghanistan. Förra året deltog mer än 37 000 museer i evenemanget i cirka 158 länder och territorier.

I ett Global Bar-samtal den 31/3 diskuterade vi kulturens betydelse i kampen mot den ryska aggressionen i Ukraina. 

18 maj. World AIDS Vaccine Day. Dagen började uppmärksammas 1998. Sedan dess arrangeras det aktiviteter globalt för att öka medvetenheten om behovet av AIDS-vaccin och att utbilda människor om hur hiv kan förebyggas. “25-årsdagen av HIV-vaccinets Awareness Day den 18 maj är snart över. Ingenting om HIV-vaccinforskning har någonsin varit lätt, och det senaste året har visat oss hur svår denna forskning är och hur viktig den fortsätter att vara”.

20 maj. Världsbidagen. FN har förklarat den 20:e maj som världsbidagen för att öka medvetenheten kring pollenspridare. Målet är att öka åtgärderna för att bevara bin och andra pollenspridare. Sådana åtgärder kommer att hjälpa till att utrota hunger i utvecklingsländerna.

21 maj. Internationella tedagen. En ”afternoon tea”, måhända?


21 maj. Världsdagen för kulturell mångfald för dialog och utveckling 2022. 2001 antog UNESCO den allmänna deklarationen om kulturell mångfald och i december 2002 utropade FN:s generalförsamling i sin resolution 57/249 den 21 maj till världsdagen för kulturell mångfald för dialog och utveckling.

Tre fjärdedelar av världens stora konflikter har en kulturell dimension. Kulturell mångfald är en oumbärlig tillgång för att minska fattigdomen och uppnå en hållbar utveckling. Att överbrygga klyftan mellan kulturer är brådskande och nödvändigt för fred, stabilitet och utveckling. 

22 maj. Internationella dagen för biologisk mångfald Dagen är till för att uppmärksamma och öka medvetenheten om artrikedomens betydelse. Här hittar du aktiviteter som sker i Sverige.

Kulturtips

Somalisk film gör världssuccé
"Dödgrävarens hustru" är den finsksomaliske regissören Khadar Ayderus Ahmed långfilmsdebut. Filmen som vunnit publikens hjärta världen över, handlar om dödgrävaren Guled och hans hustru Nasra, som är svårt njursjuk. På den finska motsvarigheten till Guldbaggegalan - Jussigalan fick filmen som var nominerad i nio kategorier, två priser för bästa kostym och bästa musik. Vid African Movie Academy Awards fick filmen fem utmärkelser bland annat för bästa film. Du kan se den här.

Och missa inte vår aktuella artikel om valet i Somalia

https://www.youtube.com/watch?v=ZWaXci_f1Z0

Masha Gessen – ständigt aktuell
I förordet till Mannen utan ansikte av Masha Gessen skriver Stig Fredriksson: "Masha Gessen beskriver Rysslands moderna historia inifrån. Hon är en journalist som varit med själv. Hon har upplevt och rapporterat om alla de viktigaste händelserna i Ryssland de senaste tjugo åren som korrespondent för amerikanska och ryska tidskrifter. Dessutom bygger boken på en omfattande och imponerande research. Den är ett stycke klassisk undersökande journalistik, och Masha Gessen har delvis haft tillgång till källor som inte har berättat tidigare.” 

Kortnoveller om att överleva corona
Carlos Decker-Molina medverkar ofta i Global Bar Magazine med artiklar på framför allt spanska. Han är också författare, bland annat aktuell med boken ”…Para no morir tanto” (på spanska), en samling kortnoveller med covid-pandemin som sammanhållande tema. Kan bland annat köpas här.

Redaktionen

 

Fortsätt läsa för endast 49 kr/mån!

Du läser nu en av tre gratis artiklar innan du bestämmer dig för att bli prenumerant. För att läsa mer om våra prenumerationer klickar du här.

Köp prenumeration

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.