Svenskar låter barn gå hungriga …


Hungrigt barn? Foto: Shutterstock.

KRÖNIKA. På Instagram snurrar en karta om vilka länder i Europa som inte bjuder barn på mat. Ett av dessa är Sverige – och nu är diskussionen igång för fullt. Är vi verkligen så ondsinta? frågar sig Petter Bolme.

Detta är en krönika. De åsikter som framförs är författarens egna.

Det började som ett kort inlägg på Twitter om vad som var det konstigaste de varit med om. En person svarade att det var när han som barn lekte hemma hos en kompis och mamman ropade att det är dags att äta. Kompisen reste sig upp och sa åt honom att vänta där. Sen sprang han iväg och åt.

Och sen exploderade det. Newsweek hoppade in och frågade Zara Larsson hur det är. 

Swedes trendade på Twitter. Och Lovette Jallow, Raoul Wallenberg-pristagare, författare och föreläsare född i Gambia, som bott i Sverige sen hon var 11, plockade upp tråden och startade #swedengate med tusentals inlägg på Twitter efter bara några timmar.

När det här skrivs, 30 maj, pågår fortfarande ett samtal på Twitter med mer än 1000 personer som åhörare från hela världen. Alla i rummet pratar om Sverige, svenska vanor, midsommar, chokladbollar, snålhet, diskriminering. Och om vår självgodhet. Att vi känner oss som bäst i hela världen.

– Sverige är jättebra om du inte har en annan hudfärg. Jag älskar Sverige och det finns många saker som är jättebra. Men jag tänker prata om det som jag inte tycker är bra, säger Lovette Jallow live i ”All my life I had to fight!”, i Space på Twitter.

Hon meddelar också att hon inte vill bli intervjuad av någon media. 

Men tillbaka till början. Är det så här? Låter vi barn som inte är våra egna gå hungriga? Flera på kontoret känner igen sig. Ja, så var det. ”Jag fick vänta i rummet när min kompis gick och åt”, berättar en som är vit. En annan säger att det måste vara på grund av att vi en gång var fattiga. Bondesamhället. Att man inte skulle tränga sig på. 

En del berättelser gör ont att läsa. Som den som berättar att hen fick en räkning på en tacomiddag han åt hemma hos en kompis en fredag. Hen var ett barn då. 

Instagram snurrar en karta om vilka länder i Europa som inte bjuder på mat och vilka kulturer som alltid bjuder på mat. Alla länder i Norden är rödmarkerade – länder där det inte är troligt att du kommer att bjudas på mat. I Medelhavet och Östeuropa är alla blåa, länder som nästan alltid bjuder på mat.

Petter Bolme

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.