Sexövergreppen i FN: WHO stödjer inte offren


Tedros Adhanom Ghebreyesus omvaldes till en ny fyraårsperiod som chef för WHO. Foto: WHO.

Världshälsoorganisationen WHO har inte agerat tillräckligt kraftfullt för att stödja de som utsatts för övergrepp av WHO:s personal i Kongo (DRK). Det visar nya uppgifter från FN:s oberoende rapportörer. 
– Det är samma system som friade min förövare och tyvärr sa händer det om och om igen, säger svenskan Martina Broström som själv slog larm när hon utsattes för övergrepp.

Det var i september 2020 som de första rapporterna kom om anklagelser kring sexuella övergrepp i samband med FN:s insatser mot Ebola i bland annat Kivu provinsen i Kongo DRK. En av de organisationer som nämndes var Världshälsoorganisationen WHO vars medarbetare anklagades för att kräva sex i utbyte mot anställningar.

WHO tillsatte därefter en egen kommission som publicerade en rapport i september 2021. Fyra personer som fortfarande arbetade för WHO fick sina kontrakt uppsagda efter att rapporten publicerats och WHOs generaldirektör bad om ursäkt för det som skett.

Men vad har WHO gjort sedan dess? 

I ett brev från FN:s rapportörer Reem Alsalem, Tlaleng Mofokeng och Melissa Upreti till WHO:s chef framgår att Världshälsoorganisationen med sitt agerade kan ha hindrat en rättvis och genomgripande undersökning av trakasserier och sexuella  övergrepp som begåtts och därmed minskat möjligheten att hålla de som begått brotten ansvariga, vilket innebär att brotten förblivit ostraffade.

Hård kritik mot WHO
Brevet riktar också hård kritik mot ledningen för WHO. Rapportörerna skriver:

Moreover, we are disturbed that, despite the gravity and scale of these reported incidents, we have not seen a sincere assuming of responsibility by WHO senior leadership directed to the victims, or an expression of public apology or remorse for the actions that took place by WHO during the press conference of the 28 September 2021 or since then. 

Brevet skickas i mars, men blev offentligt först i mitten av maj 2022 i samband med WHO:s årsmöte (World Health Assembly) och FN-rapportörerna menar att WHO borde ha sett till så att en brottsundersökning genomförts i DRK och att man skulle lämnat över bevis till nationella åklagare. WHO har inte heller gett kompensation till offren.

FNs högkvarter i New York. Foto: Shutterstock

I ett svar skriver WHOs generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus att man tar ansvar för att organisationen misslyckats med att förhindra exploatering och abuse, men att man agerat kraftfullt för att stödja offren ställa de ansvariga till svars. 

Enligt FN:s egna regler får världsorganisationen inte heller betala ut kompensation, menar WHO.

Anmälde toppchef i Unaids
2018 gick svenska Martina Broström ut och berättade om hur hon blivit sexuellt trakasserad av Unaids toppchef Luis Loures. Ytterligare anmälningar om övergrepp och maktmissbruk inom Unaids strömmade till och en oberoende panel skapades. I en senare rapport beskrevs Unaids ledning som en “boys club”, och kritiken riktades i stort mot den högsta chefen, Michel Sidibé.

– Jag har följt detta ärende nära. Det är samma system och process som friade min förövare som sedermera fans skyldig av FN:s interna översynsbyrå OIOS. . Processen dit var lång och smärtsam och min förövare pensionerades med full FN pension. Det blev inga konsekvenser for honom, enbart for mig och tyvärr sa händer det om och om igen, säger Martina Broström.

Det faktum att så få fall leder till att förövarna straffas gör att många drar sig för att rapportera det som händer, menar hon:

– Detta är en hjärtskärande men tyvärr återkommande historia inom bistandsvärlden och det finns inga ursäkter. Det som skrivs om Tedros Adhanom Ghebreyesus ledarskap i brevet och rapporten är alarmerande. Det är upp till FN och WHO att se till att de har effektiva, preventiva insatser för att förhindra liknande saker – och – om det sker ha former för att hantera övergreppen bistå de drabbade genom ansvarsutkrävning och kompensation. 

I Global Podd avsnitt 63 berättar Martina Broström om hur hon själv misstänkliggjordes sedan hon anmält övergreppet:

– Det krävs mycket mod att anmäla ett sexualbrott och när det görs så är det organisationens ansvar att utreda samtliga anklagelser noggrant inom rimlig tid, att stötta personen som går igenom detta och att de ser till att de agerar konsekvent på de rekommendationer som utredningen finner, konstaterar hon idag.

– Det finns inget rum i en sådan process for straffrihet for sexualbrott. Sexualförbrytarna kommer att begå fler brott om de inte stoppas och om de kan gömma sig bakom straffriheten, fortsätter hon.

WHO-chefen återvald
I samband med WHO:s årsmöte återvaldes Tedros Adhanom Ghebreyesus för en ny årsperiod. Han fick 155 av 160 röster (hans eget hemland Etiopien röstade emot) trots den kritik som funnits, inte minst för den mycket försiktiga hållning som WHO visat gentemot Kina.

Kritiken för hur WHOs högsta ledning hanterat övergreppen verkar dock få finansiärer bry sig om. Martina Broström menar att givare som Sverige måste bli bättre på att ställa krav på de som får svenskt stöd och därmed också utesluta aktörer som väljer att mörka det som sker:

– Det går inte att välja förövarnas sida och vara en fortsatt trovärdig biståndsaktör. Sverige borde se över sina insatser for att försäkra sig om att det svenska biståndet endast finansierar organisationer som verkligen väljer att hantera frågor som sexuell utnyttjande, exploatering och maktmissbruk. Ett sådant regelsystem har redan Storbritannien och Nederländerna.

FN måste därför lyfta den politiska immuniteten sa att förbrytarna kan hållas ansvariga for sina gärningar, menar Martina Broström:

– Jag hade gärna satt detta ärende framför internationella brottsmålsdomstolen ICC, men jag vet att FN aldrig skulle lyfta sin organisatoriska immunitet, det var samma mönster vi såg i samband med koleraepidemin på Haiti. Att häva immuniteten skulle vara som att lyfta locket till Pandoras box, konstaterar Martina Broström.

Anders Kompass.

Den tidigare svenske diplomaten och FN-medarbetaren Anders Kompass fick 2016 lämna sin chefsposition på FN:s högkommissariat för mänskliga rättigheter efter att han avslöjat hur FN-soldater i den Centralafrikanska republiken begått sexuella övergrepp mot barn.

I en artikel från 2020 tar han upp fallet och lämnade redan då förslag på hur FN borde ha gått vidare:


1. Create an independent body in charge of accompanying any major humanitarian efforts anywhere in the world. Deploy them before the rest, keep them there throughout, and let them remain a reasonable time after the others have left.
2. Give it sufficient money to invest in prevention, prosecution, safe havens, and relocations.
3. Give it enough power over your staff to ensure they will be held accountable for what they do. Make the investigation and its results reliable, trustworthy, and transparent.
4. Build an organisation within which nobody – ever – shall feel afraid to report abuse. It is inconceivable to ask women to literally risk their lives by denouncing criminals, and to have staff who cannot work up the courage to cross the corridor to report to their supervisor or to the internal investigation office.

Till skillnad från Martina Broström är Anders Kompass idag ändå lite mer positiv till FN:s vilja att förändra sig:

– WHO-chefens svar till FN-rapportörenas kritik visar att man tvingats att ta detta på stort allvar och att WHO vidtagit åtgärder. Frågan är dock varför man inte gjorde något under den tid då som övergreppen skedde inför öppen ridå och varför man agerade först efter att The New Humanitarian och Thomson Reuters avslöjande det skett, säger Anders Kompass.

David Isaksson

https://globalbar.se/2021/05/global-podd-63-sexual-abuse-in-the-united-nations/
https://globalbar.se/2021/05/nya-avslojanden-om-sexuella-overgrepp-i-fn/

Fortsätt läsa för endast 49 kr/mån!

Du läser nu en av tre gratis artiklar innan du bestämmer dig för att bli prenumerant. För att läsa mer om våra prenumerationer klickar du här.

Köp prenumeration

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.