Sverige ger fem miljoner till Internationella brottmålsdomstolen


ICC i Haag. Foto: Shutterstock.
ICC i Haag. Foto: Shutterstock.

Sverige har beslutat att ge ytterligare fem miljoner till den Internationella brottmålsdomstolen (ICC). Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Rysslands invasion av Ukraina är det värsta aggressionsbrottet sedan andra världskriget. Internationella brottmålsdomstolen (ICC) står under stort tryck att utreda krigsförbrytelser i Ukraina och Sverige utökar nu sitt stöd till ICC med fem miljoner kronor. 

– De avskyvärda uppgifter vi får om avrättningar, våldtäkter och plundringar av civila i Butja och andra städer antyder ett mönster av systematiska övergrepp utan respekt för krigets lagar. Brott mot folkrätten måste utredas och ansvariga ska ställas till svars. ICC behöver det internationella samfundets fulla stöd, säger utrikesminister Ann Linde.

Sverige har tillsammans med 40 andra stater hänskjutit situationen i Ukraina till ICC. Och ICC har inlett en förundersökning om brott mot folkrätten i Ukraina. Sverige beslöt efter den ryska invasionen hade inletts att ge två miljoner kronor till ICC. Sedan tidigare bidrar Sverige med nationella experter, inklusive åklagare, till ICC och ger ett årligt stöd om 2,5 miljoner euro till domstolen. 

Redaktionen

Testa en prenumeration! Du har två veckor på dig att bestämma dig! https://globalbar.se/produkt/prenumeration-2/
 

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.