”Skamligt av regeringen!”


Mödravård i Tanzania. Vad innebär regeringens minskade anslag till fattiga? Foto: Petter Bolme

Regeringens beslut att begränsa utbetalningar till biståndsprojekt med upp till 9,2 miljarder i år fortsätter vålla protester. Nu skriver ForumCiv att regeringens beslut att ta från biståndsbudgeten för att täcka kostnaderna för flyktingar från Ukraina är skamligt.

27 april meddelade Migrationsverket räknade att antalet troliga flyktingar som kommer till Sverige blir färre än vad de antog i sin prognos tidigare i år. Men trots detta så har regeringen inte ändrat på sitt beslut om att sätta ett tak på 9,2 miljarder kronor från biståndsbudgeten. Det är något som ForumCiv plockat upp:

På grund av de så kallade ”limiterna”, alltså tak på hur mycket Sida får betala ut i olika kostnadsområden vet få vad det kommer att innebära för dem. Det råder stor osäkerhet bland en rad organisationer,  men också på Sida, om vad beslutet kommer att innebära. En del biståndsområden riskerar att förlora hälften av sina anslag. Det kan bli fråga om att avskeda personal eller helt stoppa enskilda projekt eller program. 

I ett brev till ForumCivs 175 medlemsorganisationer skriver Anna Stenvinkel, generalsekreterare på ForumCiv, att de från och med 29 april tills vidare fryser allt stöd till program runt om i världen i väntan på besked från Sida.

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.