Hbtqi-aktivister årets människorättsförsvarare


Pristagarna Frank Mugisha och Xheni Karaj. Foto: Civil Rights Defenders

Xheni Karaj från Albanien och Frank Mugisha från Uganda tilldelas 2022 års Civil Rights Defender of the Year Award. I deras respektive länder är homofobi en vanlig företeelse.

Priset delas ut årligen av människorättsorganisationen Civil Rights Defenders till ledande människorättsförsvarare. Syftet är att stötta aktivister som på ett fredligt sätt ställer makthavare till svars trots att det innebär stora risker för deras egen säkerhet. 

– Trots att de arbetar i miljöer där homofobi är utbrett, fortsätter de kämpa med imponerade kraft för varje individs rätt till sin sexuella läggning och könsidentitet. Båda har varit centrala figurer i att bygga upp hbtqi-rörelser i sina länder och de inspirerar hbtqi-aktivister runt om hela Balkanregionen och Östafrika, skriver Civil Rights Defenders i motiveringen till priset. 

Xheni Karaj är medgrundare till Aleanca LGBT, en hbtqi-organisation i Tirana som organiserade Albaniens första prideparad 2012. Hon är även en av grundarna av det första skyddade boendet i Östeuropa, för hbtqi-personer som har förskjutits av sina familjer. Och hon är talesperson för den albanska hbtqi-rörelsen och därmed offer för hatpropaganda och förföljelse.

Testa en prenumeration! Du har två veckor på dig att bestämma dig! https://globalbar.se/produkt/prenumeration-2/

Frank Mugisha är generalsekreterare för SMUG, en paraplyorganisation för sexuella minoriteter i Uganda. Han och hans organisation organiserar pridemarscher och driver flera skyddade boenden för hbtqi-personer. Frank Mugisha och SMUG arbetar gentemot rättsväsendet och beslutsfattare för att göra uthängningar i medier och annan diskriminering av homosexuella olaglig. År 2009 föreslog parlamentet i Uganda att kriminaliseringen av homosexualitet borde omfatta dödsstraff. SMUG, tillsammans med andra aktivister och organisationer, lyckades få författningsdomstolen att upphäva lagförslaget. 

– Priset får mig att inse att vi faktiskt åstadkommit en revolution i Albanien. Vi började när folk inte ens trodde att vi fanns i landet, de trodde att homosexualitet var en sjukdom du får från västvärlden. Vi har fått människor att inse att vi existerar, att vi är stolta över oss själva och att vi ska ha rätt att använda det offentliga utrymmet för att berätta våra historier, säger Xheni Karaj.   

– Det här priset visar att hbtqi-rättigheter är mänskliga rättigheter på riktigt. För oss är det ett erkännande att vi är med och för arbetet för mänskliga rättigheter framåt, säger Frank Mugisha.  

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.