Ryssland förlorar platser i fyra FN-organ


Ukraina ersätter Ryssland efter omröstning. Foto från Twitter.

Den sjunde april röstades Ryssland bort från FN:s råd för de mänskliga rättigheterna. Nu har Ryssland förlorat sina platser i ytterligare fyra FN-sammanhang varav en plats går till Ukraina.

Den 13/4 hölls omröstningar för nya länder i fyra olika FN-organisationer där nya platser skulle tillsättas. I alla fyra dessa förlorade Ryssland sin plats

Det handlar om FN:s ekonomiska och sociala råd ECOSOC:s kommitté för icke-statliga organisationer (NGOs), samt i styrelserna för UNICEF och UN-Women.

Ryssland förlorar dessutom sin plats i FN:s permanenta kommitté för urfolks rättigheter. Där ersätts Ryssland av Suleiman Mamutov som är ukrainsk krimtatar, alltså en av de många som fördrivits från Krim av Ryssland.

Men även om Ryssland nu förlorat flera symboliskt viktiga poster så har många andra totalitära regimer behållit sina platser. Enligt organisationen CIVICUS är 60 procent av de nyvalda länder stater som på olika sätt inskränker civilsamhällets möjlighet att verka. Dit hör länder som Eritrea, Kina, Kuba, Turkiet och Israel.

Redaktionen

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.