Stödet till Ukraina nu på 1,4 miljarder kronor


Protest på Times Square, New York, mot den ryska invasionen av Ukraina. Foto: Wikimedia Commons

Stödet från den svenska befolkningen för den akuta krisen i Ukraina är rekordstarkt. Svenska organisationer rapporterar nu att de har fått in 1,4 miljarder kronor till stöd för de som drabbats av den ryska invasionen.

Sedan den ryska invasionen inleddes 24 februari har svenska privatpersoner och företag bidragit med nästan 1,4 miljarder kronor i stöd till svenska organisationer som arbetar i Ukraina. Av de som samlat in mest ingår Sverige för UNHCR, Svenska Röda Korset, Rädda Barnen och UNICEF Sverige.

– Vi är överväldigade av det enorma gensvaret från både privatpersoner och företag, säger Åsa Widell, generalsekreterare Sverige för UNHCR. Nu behövs stöd, resurser och gåvor. Varje gåva gör stor skillnad för familjer som befinner sig i en extremt sårbar situation. Människor flyr för sina liv undan flyganfall, explosioner och livsfara. UNHCR leder och koordinerar arbetet med att ge skydd och vår fältpersonal arbetar dygnet runt för att säkerställa att familjer på flykt får nödhjälp och kommer i säkerhet.

– Alla känner att kriget i Ukraina skakar om vår existens. Det engagemang vi möter från privatpersoner och företag är helt otroligt. Utmaningen är att få in gåvorna på rätt sätt, många vill skicka med kläder och prylar men effektivast och bäst är pengar, säger Daniel Grahn, generalsekreterare Erikshjälpen.

Sverige för UNHCR har samlat in 755 miljoner kronor. Akelius Foundation bidrar med 220 miljoner genom att dubblera insamlade medel i mars.

Svenska Röda Korset har samlat in 330 miljoner kr.

Rädda Barnen 181,9 miljoner kronor, varav företag bidragit med 143,4 miljoner och privatpersoner 38,5 miljoner kronor.

UNICEF Sverige 140 miljoner kronor till arbetet för att hjälpa barnen i Ukraina. I den ingår en dubblering av insamlade medel som Akelius Foundation bidrar med för insamling under mars månad.

Radiohjälpen 31,6 miljoner kr, Melodifestivalen stod för cirka en tredjedel. De 13 organisationer som ingår i det internationella nätverket, European Appeals Alliance (EAA) har sammanlagt samlat in mer än fem miljarder kr.

SOS Barnbyar 20 miljoner kronor till katastroffonden för Ukraina

Act Svenska kyrkan 9,3 miljoner kr

Läkare utan gränser Den 17:e mars: sju miljoner kr strikt öronmärkt till Ukraina

Civil Rights Defenders 2 250 000 kr

Plan International Sverige 1 073 196 kr

World Childhood Foundation Ca 500 000 kr

Diakonia 500 500 kr

Scouterna har ingen svensk insamling. Insamling går till Ukrainian Scouts Emergency Response. Dit har USD 325 000 samlats in av målet som är på 500 000 dollar.

Erikshjälpen 5,2 miljoner kronor

Individuell Människohjälp (IM) Sweden 1,3 miljoner kronor

Barnfonden 483 000 kr

International Rescue Committee 260 000 kr per den 14:e mars

ActionAid Sweden ca 60 000 kr per den 14:e mars

Frälsningsarmén nära 6 miljoner kronor

War Child cirka 750 000

Läkarmissionen drygt 2,5 miljoner kr

PMU 2,9 miljoner kronor

Djurskyddet Sverige 611 648 kr totalt. Sedan tillkommer deras egna 100 000 kr. Per den 14:e mars.

Palmecentret 1,5 miljoner kr

Caritas Sverige 2,3 miljoner kronor

KFUM Sverige Tillsammans med sin regionala organisation YMCA Europe har de i dagsläget (den 14:e mars) samlat in ca 200 000 kr till barn och unga i Ukraina

Stiftelsen Svensk Industridesign 68 861 kronor. Bakom insamlingen står: SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign, Svensk Form, Svenska Designsällskapet, Design Sweden, Form/Design Center, Sveriges Arkitekter, Rian designmuseum, Design i Västernorrland, Designcentrum Region Jämtland Härjedalen och Architecture Sans Frontières (ASF) Sweden.

Fakta om sammanställningen: Ett 20-tal medlemsorganisationer har rapporterat in gåvor och donationer för perioden 24 februari – 14 mars avsedda för verksamhet i Ukraina och närliggande länder. I summan är matchningen av gåvor från Akelius Foundation till Unicef och Sverige för UNHCR exkluderat.

Tomas Nordberg

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.