Sida betalar ut 270 miljoner till Ukraina


Människor tar skydd i tunnelbanen i Kyiv. Foto: Shutterstock.

Sida betalar ut 270 miljoner kronor av de extra medlen till humanitära insatser i Ukraina genom i första hand FN-systemet. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

– Situationen är mycket allvarlig och vi vill prioritera områden i Ukraina där det råder en akut brist på mat, vatten och sjukvård. Omkring tolv miljoner människor i landet har behov av humanitärt stöd och därför fördelar vi nu de första utbetalningarna till organisationer som har möjligheter att nå de människor med mest akut situation, säger Jakob Wernerman, chef för Sidas humanitära enhet i pressmeddelandet.

De första utbetalningarna av de extra 500 miljoner kronor som regeringen beslutat för utökat humanitärt stöd till Ukraina kommer att fördelas mellan FN:s livsmedelsprogram WFP, FNs flyktingorgan UNHCR, FN:s barnfond Unicef, Internationella Rödakorskommittén ICRC och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB.

– Vi behöver ha en beredskap för att den humanitära situationen i Ukraina och regionen hela tiden förändras. Genom att inte fördela alla 500 miljoner i det här första skedet kan vi se var behoven är störst om ett par månader, hur möjligheten att nå från till de mest behövande förändras och hur den humanitära situationen i hela regionen utvecklas med tanke på de omfattande flyktingströmmarna ser ut, säger Jakob Wernerman.

De 270 miljonerna fördelas enligt följande:

  • Internationella Rödakorskommittén ICRC: 85 miljoner kronor
  • FN:s livsmedelsprogram WFP: 75 miljoner kronor
  • FN:s flyktingorgan UNHCR: 50 miljoner kronor
  • FN:s barnfond UNICEF: 50 miljoner kronor
  • Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB: 10 miljoner kronor

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.