Finland världens lyckligaste land för femte gången


Solnedgång över världens lyckligaste folk. Foto: David Isaksson.

Finland följt av Danmark, Island och Schweiz är de lyckligaste länderna i världen enligt den tionde upplagan av World Happiness Report 2022. I botten är Afghanistan, Libanon, Zimbabwe och Rwanda. Sverige hamnar på sjunde plats. 

18 mars kom den tionde versionen av World Happiness Report ut och för femte gången i rad toppade Finland listan över den lyckligaste befolkningen. 

Finländarnas vilja att stödja varandra och förtroende för varandra, har inte bara hjälpt landet att säkra förstaplatsen, utan (vilket var viktigare) hjälpt landet att ta sig igenom covid-19-pandemin. Dessutom upplevde finländarna i högre grad än andra, att de var fria att göra egna val. De hade också minimal misstanke om statlig korruption. Båda dessa faktorer är starkt bidragande till den övergripande lyckan konstaterar rapportförfattarna i en förklaring till World Population Review.

På plats nummer 90 hamnade Ukraina och tio platser ovan Ryssland. Rapporten gjordes innan det ryska angreppskriget mot Ukraina bröt ut men under den tid då pandemin pågick för fullt.

World Happiness Report sammanställer varje år resultat om välbefinnandet i 149 länder. Lycka mäts genom att beräkna vissa viktiga delar för välmående i ett land. Dessa är indelade i sju olika områden: rikedom (BNP), socialt stöd, hälsa under hela livet, frihet i livsval, generositet och korruption. Dessutom görs även statistiska undersökningar och sökningar på vissa ord i sociala medier och nyhetsmedier. 

Här finns en interaktiv karta med alla länder

Rapporten bygger också på Gallup-undersökningar från länderna. För att kunna jämföra data mellan länderna så har forskarna skapat ett fiktivt land – dystopia som jämförelseobjekt.

”Ett slående inslag i 2021 års data är den globala ökningen av generotistet och engagemang för att hjälpa främlingar, volontärarbete och donationer,” skriver World Happiness Index, på sin hemsida.

Högst upp bland länder utanför det som brukar kallas för västvärlden hamnar Costa Rica (plats 16). Ett auktoritärt land som hyllats mycket för sin utvecklingsmodell – inte minst av biståndsgivare – men som hamnar nästan sist på listan är Rwanda.

Listan skapades ursprungligen med inspiration från Bhutan som skapat begreppen Gross National Happiness. Då Bhutan inte genomfört några undersökningar under 2021 så finns landet dock inte med på årets lista.

Petter Bolme

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.