Den 23:e februari inleddes rättegången mot Lundin för medhjälp till folkrättsbrott, grovt brott. Förberedelser för rättegången har pågått i mer än elva år.
En jurist och människorättsförsvarare, hörs som första vittne i målet mot Ian H Lundin och Alex Schneiter samt bolaget Lundin Energy. Vittnet hörs med anledning av att hen arbetade i Sudan för en rad olika organisationer och följde utvecklingen i Lundins koncessionsområde i Sudan 1997–2003.
Bakgrunden till åtalet är att Lundin skrev på ett avtal med Sudan för nästan exakt 25 år sedan om att få leta olja i ett område som idag ligger i Unity State, Sydsudan. Även om Sudan befann sig i ett inbördeskrig så var det relativt lugnt i området som bebos av mestadels nuer. En rad olika organisationer, bland andra Amnesty, Human Rights Watch och Christian Aid, rapporterade tidigt att en konflikt brutit ut och att tiotusentals människor var på flykt.
Enligt rapporten Unpaid Debt, som publicerades i juni 2010, fördrevs minst 160 000 människor och 12 000 dödades när Sudans militär och milisgrupper allierade med den attackerade byar och bosättningar för att skydda oljeverksamheten. Rapporten påpekade att det fanns anledning till att misstänkta att oljebolagen Lundin Energy (tidigare Lundin Oil och Lundin Petroleum), OMV från Österrike samt Petronas från Malaysia, kan ha medverkat till att brott mot mänskliga rättigheter begicks.
Ett par veckor efter det att rapporten släpptes meddelade åklagare Magnus Elving att en förundersökning inletts. Mer än elva år senare, 11 november 2021, lämnade åklagare Henrik Attorps in en stämningsansökan till tingsrätten där Ian H Lundin och Alex Schneiter samt bolaget Lundin Energy åtalas för medhjälp till folkrättsbrott, grovt brott. Förundersökningen är en av de största någonsin i Sverige.
Vittnet hörs innan domstolsförhandlingarna påbörjat på grund av sjukdom som gör att det finns en risk att vittnet inte skulle kunna delta i en rättegång vars datum ännu inte är bestämt. Varken försvararsadvokaterna eller målsägandebiträdena vände sig emot att tillåta att domstolen håller en bevisupptagning innan domstolsförhandlingarna inleds. I tre dagar kommer hon att svara på frågor från åklagaren, försvarsadvokaterna och målsägandebiträden.
I svaret till åklagarens begäran om att hålla förhör meddelade dock Alex Schneiters advokater att han bestrider att Sverige har jurisdiktion och därför inte kan åtala honom för brott han kan ha begått i Sudan.
Redaktionen