Svenska Afghanistankommittén (SAK) har tagit över sjukvården i Nuristan-provinsen. Det skriver organisationen på sin hemsida.
Nuristan har omkring 165 000 invånare och är en vacker, grönskande och mycket bergig provins men isolerad och med dålig infrastruktur. Det var också den sista provinsen i landet som blev muslimsk (1895) när lokalbefolkningen tvingades att konvertera. För bara ett drygt år sedan fanns förhoppningen att provinsen skulle kunna utveckla turismen och förhoppningsfulla artiklar och filmer publicerades på internet samtidigt som regeringen beslutade om att hela provinsen skulle bli en nationalpark. Sedan dess har Afghanistan som bekant förändrats en del …
SAK ansvarar nu för tre sjukhus och drygt 30 sjukvårdsstationer i en provins där sjukvården är mycket eftersatt. Omkring 27 procent måste resa från två timmar till en halv dag för att söka vård. Bara 15 procent av förlossningarna sker med assistans av utbildad personal, att jämföra med det nationella genomsnittet på 59 procent. Enbart 12 procent av kvinnorna har minst ett sjukvårdsbesök under graviditeten, jämfört med genomsnittet i landet på 64 procent, skriver organisationen på sin hemsida.
SAK driver sedan tidigare sjukhus och vårdcentraler i flera andra provinser och ansvarar sedan tidigare för hela sjukvården i provinsen Wardak. Samtidigt är organisationen starkt kritisk till hur världssamfundet agerat efter att talibanerna tagit över:
”Farhågorna om att Afghanistan under talibanerna kommer att gå tillbaka till 90-talets mörka dagar är på väg att besannas. Men det är inte talibanerna som driver landet mot isolering, fattigdom och misär – det är omvärlden”, skriver organisationens generalsekreterare Andreas Stefansson i den egna tidningen Afghanistan-nytt.
David Isaksson