Global Podd 97. Vad vill biståndsminister Matilda Ernkrans?


Biståndsminister Matilda Ernkrans. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Som ung SSU-are var det Matilda Ernkrans dröm att bli biståndsminister. Nu är jobbet hennes – så vad vill hon åstadkomma? Och vad tycker hon om ministerkollegornas utspel om att biståndsmedel ska användas för flyktingåtervandring? I avsnitt 97 av Global Podd intervjuar David Isaksson Sveriges nya biståndsminister Matilda Ernkrans.

Var stödet till Afghanistan ett fiasko och när är det rätt att ställa krav på de länder som tar emot svenskt bistånd? Varför ska vi ha ett enprocentsmålet och är det ens någon idé att fortsätta tjata om de globala målen när alla ändå vet att de inte kommer att kunna uppnås i tid?

Det var i slutet av november som Matilda Ernkrans blev ny minister för internationellt utvecklingssamarbete som det formellt heter. Nu väntar snart en valrörelse där biståndet – kanske – kommer att hamna i fokus och en av hennes uppgifter blir att övertyga de väljare och partier som vill skära ned biståndet.

– Vi måste bli bättre på att berätta vad biståndet gör för nytta och vilja resultat det får. Jag är en person som hatar orättvisor, jag gillar och se resultat och jag tycker att Sverige och världen kan bättre, säger Matilda Ernkrans i Global Podd.

Nu har hon ett nio månader på sig att visa vad hon går för. Vad vill hon åstadkomma – vad vill hon driva och lyfta fram?

Lyssna på avsnitt 97 av Global Podd där David Isaksson intervjuar Sveriges nya biståndsminister Matilda Ernkrans.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.