Ny garanti hjälper länder köpa medicinsk utrustning


Bill och Melinda Gates på World Economic Forum. Foto: Creative Commons

En ny garanti från Sida som tagits fram i samarbete med Bill och Melinda Gates Foundation och UNICEF gör det möjligt för låg- och medelinkomstländer att köpa livsnödvändig hälso- och sjukvårdsutrustning snabbare och till förmånligare villkor.

Bill och Melinda Gates Foundation är en strategisk partner för Sida, särskilt inom arbetet med hälsa, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter samt jämställdhet. Genom att avsätta knappt 14 miljoner kronor för att täcka garantins kostnader och eventuella förluster, kan Sida garantera upp till 456 miljoner kronor i uppköp av medicinsk utrustning fram till år 2026. Det innebär en förväntad utväxling på trettio gånger Sidas insatser, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Detta nya fyraåriga åtagande är fokuserat på låg- och medelinkomstländer och avser vacciner och hälsomaterial. Garantin underlättar för UNICEF att införskaffa covid-tester, behandlingar och vacciner, till länderna liksom att köpa diagnostik, sprutor och syrgaskoncentratorer. Finansieringen är på 150 miljoner dollar, eller dryga 1,3 miljarder kronor. Och när Sida går in med en garanti känner banker att de vågar erbjuda lån till entreprenörer och småföretag.

– Sidas nya garanti ihop med Gates Foundation till UNICEF ger låg- och medelinkomstländer möjlighet att kunna köpa livsnödvändig hälso- och sjukvårdsutrustning snabbare och till mer förmånliga villkor. På så sätt kan de agera snabbt vid sjukdomsutbrott och upprätthålla hälso- och sjukvårdssystem. Samtidigt får Unicef möjlighet att agera vid oförutsägbara globala hälsoutmaningar, säger Carin Jämtin, generaldirektör på Sida.

– Världen kan inte ha ett system där förnödenheter som är avgörande för att förbättra hälsan för alla människor auktioneras ut till högstbjudande, vilket tvingar fattigare länder att avstå från dessa förnödenheter. Tillgång till diagnostik, behandlingar, vacciner och andra väsentliga hälsotillbehör är avgörande för att säkerställa att länder kan skydda sitt folk mot covid-19 och andra hälsohot, säger Chris Elias, ordförande för Global Development Division på Bill och Melinda Gates Foundation.

Redaktionen

Fakta: Sidas garantier

Sidas garantier fungerar som en försäkring för den som lånar ut pengar. Om låntagaren inte kan betala tillbaka sin skuld, får utlånaren ändå tillbaka en del av pengarna. Precis som en privatperson som betalar en avgift eller premie för sin försäkring behöver Sidas garantitagare (bank eller annan investerare) betala en avgift för garantin.

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.