Indien: Allt färre smittas av covid


Indiska arbetare fyller syrgas på cylindrar i samband med den andra vågen. Foto: Shutterstock.

Ingen vet säkert hur många av Indiens 1,3 miljarder människor som har antikroppar mot covid, men det kan röra sig om så många som två tredjedelar av befolkningen. Och nu sjunker nu antalet smittade och döda när den andra corona-vågen planar ut. Samtidigt finns rädslan för en tredje våg kvar – men också hoppet om att det värsta är över.

Vilka är utsikterna för hösten när det gäller pandemin i Indien? Det finns olika prognoser och som alltid är det svårt att förutsäga vad som kommer att ske, enligt Rajib Dasgupta, ordförande för Center for Social Medicine and Community Health vid Jawaharlal Nehru University i New Delhi. I en artikel för the Conversation skriver han att många trott att en tredje våg skulle börjat i augusti och nå sin topp i oktober eller november, men att den inte ser ut att ha inträffat än. En förklaring kan vara att många nu är vaccinerade och har antikroppar. I efterdyningarna av den andra vågen genomförde Indian Council of Medical Research en nationell undersökning i juni och juli 2021 för att testa antalet antikroppar hos invånare i 21 delstater. Det visade sig då att cirka 67 procent av befolkningen hade antikroppar, en enorm ökning från perioden december 2020 till januari 2021, då bara 24 procent hade antikroppar. Totalt har Indien registrerat cirka 32 miljoner som smittade och cirka 400 000 har dött av viruset, enligt officiella siffror. Men antalet är osäkert och alternativa uppskattningar talar om siffror som 3,4 miljoner eller till och med 4,9 miljoner döda. 

I början av oktober godkände landets högsta domstol regeringens beslut att betala ut motsvarande ca 5 000 kronor till anhöriga till vart och ett av dödsoffren under pandemin. Våren 2021, när situationen var som värst utspelade sig fruktansvärda scener inom sjukvården med överfulla salar och bristen på syrgas. Denna andra vågen blev särskilt smittsam, eftersom den drevs av flera coronavirusvarianter, alfa från Storbritannien och delta som först identifierades i Indien och som nu är den vanligaste i många länder. Båda varianterna är mycket smittsamma och orsakade den snabba ökningen av antalet fall. Men i september 2021 tycks kurvan ha sjunkit lika snabbt som den steg i våras. Från cirka 400 000 fall om dagen i maj, är siffran i augusti cirka 40 000 om dagen och i början av oktober,  räknar man till cirka 18 000 fall om dagen, den längsta nivån på 200 dagar. Under hösten har också vaccineringen ökat och 15 procent av alla vuxna har fått båda doserna vaccin och 40 procent en dos.

Enligt Rajib Dasgupta har covid-19-vaccinationen i Indien präglats av både ojämlikhet och tvekan; båda kommer att vara avgörande under de kommande veckorna för hur det går för Indien. Han påpekar också att landsbygd och avlägsna platser, där internet inte når ut, varit särskilt sårbara. Det har också uppstått en könsskillnad med fler män som vaccineras än kvinnor. I takt med att vaccinationen fortskrider och ojämlikheter uppstår blir resultatet en ”lapptäckevaccination”. Risken är dock fortfarande stor för en ny våg bland de 400 miljoner människor som fortfarande är ovaccinerade och utan antikroppar. 

Den 17 augusti lyckades Indien vaccinera 8,8 miljoner i ett försök att nå målet som var 250 miljoner under augusti. Dessvärre lyckades man inte fullt ut, eftersom vaccin saknades. Produktionen av Covaxin-vaccinet har inte tagit fart som man hoppats och landet har haft problem med leverans av andra vacciner. Förhandlingarna med Moderna har inte fungerat och Johnson & Johnson fick akut tillstånd för användning först i augusti. Tillverkningen av den ryskutvecklade Sputnik V av en indisk partner har försenats och förväntas vara i gång först i september. Covishield från AstraZeneca fortsätter att vara det mest använda vaccinet och står för 87,5 procent av de vacciner som hittills använts. 

Indien behöver vaccinera nio miljoner människor om dagen de närmaste fem månaderna för att uppfylla målet att alla vuxna ska vara vaccinerade senast den 31:a december 2021. En extra utmaning för den indiska vaccin-kampanjen kommer att vara vaccination av barn. Vaccination av uppskattningsvis 400 miljoner i åldersgruppen två till arton år kommer sannolikt att börja i mars 2022, även om nödtillstånd för gruppen förväntas i början av denna månad.

Maria Thulin

 

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.