Hård kritik från EU mot Myanmar


EU-parlamentet i Strasbourg.

I en resolution riktar Europaparlamentet stark kritik mot militärjuntan i Myanmar och deras systematiska kränkande av mänskliga fri- och rättigheter i landet.
Militärjuntans attacker mot civilbefolkningen måste få ett slut, säger den svenska EU-parlamentarikern Evin Incir som varit en av personerna bakom resolutionen.

EU:s parlament kräver att samtliga fängslade politiska ledare friges. Resolutionen, som röstades igenom den 7:e oktober, innebär också att EU-parlamentet slår fast att landets skuggregering är den legitima regeringen i Burma/Myanmar. Frankrike förväntas också erkänna skuggregeringen som landets enda legitima.

En av personerna som varit drivande bakom resolutionen är den svenska Europaparlamentarikern Evin Incir (S).

– Militärjuntans attacker på journalister, fackligt aktiva, religiösa och etniska grupper och civilbefolkningen, i synnerhet de avskyvärda avrättningarna av kvinnor och barn, måste få ett slut, säger Evin Incir i en kommentar.

EU har sedan tidigare i tre omgångar infört sanktioner efter militärkuppen. Sanktioner har införts mot ledande personer inom militärjuntan, samt mot företag inom timmer- och gruvindustrin som utgör betydelsefulla inkomstkällor för militären. Kritiker menar dock att dessa sanktioner varit tämligen tandlösa. Resolutionen kräver att sanktioner mot militärjuntan skärps och effektiviseras.

– EU måste ta ytterligare steg för att sanktionera militärjuntan och andra som ligger bakom kuppen i februari, och individer och företag som ligger bakom kränkningarna av mänskliga rättigheter. Dessutom måste det leda till konsekvenser för de europeiska företag som direkt eller indirekt bryter mot sanktionerna, fortsätter Evin Incir.

Redaktionen

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.