Covid: Orättvis vaccinfördelning kan ge en miljon dödsfall


Foto: Daniel Schludi/Unsplash.

Om höginkomstländer skulle omfördela sina överskottsdoser av covidvaccin till låg- och medelinkomstländer skulle man kunna förhindra nästan en miljon dödsfall fram till mitten av 2022. Det skriver Läkare Utan Gränser i ett pressmeddelande.

Uppgifterna baseras på beräkningar som analysföretaget Airfinity gjort på uppdrag av Läkare Utan Gränser. Enbart Sverige har köpt runt elva miljoner överskottsdoser samtidigt som de flesta låg- och medelinkomstländer saknar covidvaccin.

Rapporten ”Covid-19 Vaccine Redistribution to Save Lives Now” visar hur ojämlik tillgången till vaccin mot covid-19 är globalt. En handfull höginkomstländer inklusive Sverige har tillsammans runt 870 miljoner överskottsdoser enligt beräkningar från Airfinity.

– Rika länder har trängt sig före i kön och köpt upp stora mängder vaccin. Det har resulterat i att det funnits färre doser kvar till Covax och andra regionala distributionsinitiativ, säger Sanna Gustafsson, rådgivare som följer vaccinfrågan för Läkare Utan Gränser i Sverige i pressmeddelandet.

Samtidigt brottas många länder i bland annat Latinamerika med det faktum att många människor inte vill vaccinera sig och på vaccinationscentralerna sitter personalen och väntar. I Honduras riskerar man nu att behöva slänga vaccin som inte kommit till användning, enligt flera medieuppgifter.

Redaktionen

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.