Utställning: Kvinnligt ledarskap inspirerar


Bild från utställningen. Foto: The Hunger Project

Den 4:e september öppnar fotoutställningen ”Folkvalda att leda” på Etnografiska museet i Stockholm. Fotoutställningen tar avstamp i The Hunger Projects ledarskapsprogram för folkvalda kvinnliga ledare i Indien.

Programmet som organisationen driver i Indien syftar till att få kvinnor att ställa upp i lokalval till byråd och därefter utöva sitt politiska uppdrag på ett effektivt sätt.

– Vi är en global organisation som arbetar mot hunger och fattigdom. I Indien arbetar vi särskilt med folkvalda kvinnor i byråd. Vi jobbar med att stärka de kvinnor som ställer upp i val, men också med de som blir valda under hela deras mandatperiod. Kvinnorna är väldigt starka förändringsledare, berättar Liinu Diaz Rämö från the The Hunger Project.

Här kan du se ett samtal om utställningen från Global Bar Talks

I september 2021 är det precis hundra år sedan kvinnor i Sverige för första gången fick möjlighet att rösta, konstaterar Liinu Diaz Rämö och fortsätter:

– De här kvinnorna i Indien får verktygen för att kunna arbeta med konkreta politiska frågor., som till exempel att se till att det finns vatten i byarna, utveckla byarnas infrastruktur, och kämpa mot våld i hemmen. De förbättrar samhällena genom att aktivt arbeta mot barnäktenskap och inkludera röster som tidigare inte har hörts, till exempel personer med funktionsnedsättning.Jagadevi är en veteran i Chittawadi. För henne är ansvarsutkrävande, öppenhet och inkludering nycklar till bra ledarskap.

­Men det är långtifrån enkelt för kvinnor som vill engagera sig politiskt i Indien. Något som också framgår tydligt av utställningen är att i familjen och samhället motarbetar dem. Liinu Diaz Rämö betonade att stödet från andra kvinnor som deltar i programmen är jätteviktigt.

Blir det då någon skillnad med kvinnliga politiker? Ja, menar Liinu Diaz Rämö:

– Det blir ett annat ledarskap helt enkelt. Allt fler människorna i lokalsamhällena inser också att kvinnor måste synas och höras och få del av den politiska makten. Det räcker inte med lagar, det måste finnas ett tryck också från människor i deras samhällen. Alla ska kunna vara med och påverka.

Tomas Nordberg

Läs mer om utställningen här

Utställningen invigs den 4/9 på Etnografiska Museet i Stockholm

Den 15/9 ordnas ett seminarium kring kvinnor och ledarskap som du kan anmäla dig till här

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.