UNICEF öppnar innovationskontor i Stockholm


Dreamers robotics team i Afghanistan visar en ventilator att användas för Covid-19 behandling. Den är producerat med återanvända delar.
Dreamers robotics team i Afghanistan visar en ventilator att användas för Covid-19 behandling. Den är producerad med återanvända delar.

FN:s barnfond UNICEF har beslutat att etablera sitt nya huvudkontor för innovation i Stockholm. Tanken är att tillsammans med olika partners utveckla nya innovativa lösningar kring hur barn och unga bättre kan involveras i biståndet.

Nästan vart fjärde barn i världen bor i ett land som drabbats av humanitära kriser och under pandemin har situationen förvärrats för många. För att hantera denna enorma utmaning krävs det att vi tänker nytt och innovativt – och här kan barn och unga verkligen bidra med mycket, menar UNICEF som i än högre grad än tidigare vill involvera barn och unga i innovationsprocesser och projekt.

– Unga människor är djupt påverkade av – och engagerade i – många av vår tids stora globala utmaningar, som klimatkrisen, tillgång till utbildning och den psykiska ohälsan. Barn och unga har rätt att vara delaktiga och måste få den möjligheten. Vi vuxna måste lyssna och agera. Bara så kommer vi att hitta nya, innovativa lösningar för att bättre möta de nationella och globala utmaningar vi står inför, säger Pernilla Baralt, generalsekreterare för UNICEF Sverige och fortsätter:

– Med UNICEF:s innovationskontor på plats kommer vi att kunna samla aktörer från både offentlig och privat sektor för att utveckla och skala upp nya innovativa lösningar och tillsammans med barn och unga främja barns rättigheter och välmående i världen. Vi tror att nya tillvägagångssätt, partnerskap och innovativa lösningar är absolut nödvändiga för att förverkliga barns rättigheter och för att uppnå FN:s hållbarhetsmål.

Biståndsminister Per Olsson Fridh är också positiv till satsningen:
– Det internationella utvecklingssamarbetet måste vara katalytiskt och innovativt. Traditionellt bistånd kan inte ensamt lösa de utmaningar vi står inför. Barn och unga är vår framtid, och innovation är en viktig pusselbit för framtidens bistånd, konstaterar han.

Totalt kommer kontoret att bestå av ett hundratal personer när alla är på plats. Thomas Davin är chef för UNICEF:s innovationsverksamhet och han ser Sverige som det ideala landet för kontoret:
– Sverige är en av UNICEF:s äldsta partners med en gemensam passion för att stärka barns situation i världen. Genom att basera vårt kontor för innovation i Sverige ser vi fram emot närmare band till den expertis och det dynamiska och kreativa landskap som finns i Sverige där myndigheter, organisationer och företag samverkar för att utveckla innovativa lösningar för utvecklingssamarbetet. UNICEF och Sverige kommer att engagera partners och unga människor över hela världen som delar vår kollektiva vision om ett globalt, innovativt ekosystem som bidrar till att stärka alla barns möjligheter. Kärnan i denna expertis är ungdomarna själva – alla de som har idéer för hur vi ska lösa de problem som själva ser som viktiga, inte minst klimatet, säger Thomas Davin.

Redaktionen

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.