Global kampanj: Släpp fångarna i Belarus


I en global kampanj går ett stort antal organisationer ut och kräver att regimen i Belarus frisläpper några av landets mest kända samvetsfångar som alla tillhör organisationen Viasna.

Viasna grundades 1996 och har sedan dess aktivt följt upp och övervakat brott mot de mänskliga rättigheterna i Belarus, inte minst sedan det omtvistade presidentvalet 2020. Viasna har utsatts för trakasserier från myndigheterna i landet alltsedan dess tillkomst. År 2003 avregistrerades organisationen och har tvingats arbeta vidare utan officiellt godkännande.

I den internationella kampanjen #FreeViasna kräver 23 internationella och belarusiska organisationer att medlemmar i Viasna frisläpps. Till undertecknarna av uppropet hör Civil Rights Defenders, Amnesty International, Human Rights Watch och Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter.

De internerade individerna har anklagats på falska grunder då de bara har utfört legitimt mänskliga rättighetsarbete, skriver organisationerna. Vi kräver att Lukashenkos regering rättar sig efter internationella mänskliga rättighetsskyldigheter som statspart till den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter att respektera föreningsfriheten, mötesfriheten och yttrandefriheten för alla människor i Belarus, skriver organisationerna vidare i uppropet.

– Vi vill uppmärksamma förföljelsen av våra kollegor i den belarusiska människorättsrörelsen och visa dem vår solidaritet. Anklagelserna mot Vjasna och dess medlemmar är uppenbart politiskt motiverade. Vi kräver att de frisläpps omedelbart och villkorslöst, skriver Östgruppens ordförande Martin Uggla i ett pressmeddelande.

Hittills har över 200 civilsamhällesorganisationer i Belarus stängts ner eller är på väg att stängas ner sedan presidentvalet 2020.

Redaktionen

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.