Din Agenda 2030: Prestigelösa tips som inspirerar


Din Agenda 2030 - del av omslag.

I den nya boken Din agenda 2030 – så bidrar du till en hållbarare planet ger författaren Parul Sharma hopp, motivation och handlingskraft genom handfasta tips i hur den enskilda människan faktiskt kan göra skillnad för vår planet och samtidigt pusha samhället, politiker och makthavare mot en avgörande systemförändring som behövs för att gå vägen mot en hållbar utveckling.

Agenda 2030 är den välkända, globala handlingsplan som togs fram 2016 för att utrota fattigdom, stoppa klimatförändringar och skapa fredliga och trygga samhällen. Parul Sharma ger i sin bok Din Agenda 2030 handfasta konkreta tips om hur du, i din vardag och i dina olika roller, kan agera och bidra till att uppnå de 17 mål som innefattas i Agenda 2030. Drivkraften bakom hennes bok är människans naturliga vilja att bidra till samhällets förbättring. Målen i Agenda 2030 är beroende av varandra och samspelar. De går in i varandra, påverkar varandra, och fungerar som kugghjul, vilket är en av deras vackraste egenskaper, tycker Parul Sharma.

Samtidigt som boken framför allt är skriven för att inspirera den enskilda individen till engagemang i sin vardag vill hon även poängtera att ”Många delmål är mål beroende av politiska beslut och stora systemskiften. Här är det viktigt att individer och samhällsmedborgare förstår att våra individuella val, om vi är tillräckligt många, kan pusha systemen in i ett skifte, mot en förändring.”

Varje kapitel i boken handlar om ett mål och innehåller en redogörelse med nulägesanalyser och intervjuer med citat från experter, forskare och aktivister inom området. I slutet av varje kapitel kommer sedan tipsen, som handlar om allt man kan göra för att bidra till målen mellan himmel och jord. Det är högt och lågt, stort och smått och det finns något för alla, vilket är charmigt och gör boken tilltalande prestigelös. Din agenda 2030 är utformad så att läsaren fritt ska kunna plocka bland tipsen och välja de som passar efter smak, tycke och engagemangsnivå. Läsaren ska kunna skapa förändring utifrån sin egen roll i samhället – som medborgare, arbetsgivare, arbetstagare, förälder på plats i hemmet, på arbetsplatsen eller på fritidsgården.

Det är imponerande hur Parul Sharma tar sig an ett så stort ämne, som för mig ofta kan kännas överväldigande och till och med övermäktigt. Ändå lyckas hon med sin brinnande passion, omfamna och skala ner de stora utmaningarna till genomförbara tips på individnivå. Därmed gör hon den globala handlingsplanen för världens utmaningar mer konkret och okomplicerad och jag blir glad och hoppfull, framförallt över de tipsen som tydligt bidrar till att trycka på de makthavare vars vägval i slutändan kommer bli avgörande för en omställning och ett hållbart systemskifte. Själv kommer jag nu slå mig ner med tipset om att skriva till min närmaste mataffär och önska ett utökat utbud på hållbart fångad fisk, något som jag länge besvärats av bristen på. Det blir ett litet steg för mig, men betydelsefullt för de som arbetar inom fiskeindustrin – och för världens fiskar och hav.

Vera Kindblom

Bok: Din agenda 2030 – så bidrar du till en hållbarare planet

Sanoma utbildning 2021.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.