Mamman dog: Presidentens brorsöner misshandlade minister


Torget med frihetsstatyn i huvudstaden Dushanbe. Foto: Shutterstock.

Tre brorsöner till president Emomali Rahmon i Tadzjikistan har slagit och svårt misshandlat landets hälsovårdsminister sedan deras mor dött i covid-19. Det skriver Radio Free Europe.

Flera anoyma käller berättar för Radio Free Europe att hälsovårdsminister Jamoliddin Abdullozoda, chefen för presidentens medicinska centrum, Kholmuhammad Rahimzoda och läkare attackerades 20:e juli strax efter att president Rahmons 64-åriga syster Qurbonbi Rahmonova avlidit i covid.

Enligt källorna skadades ministern och andra hälsotjänstemän allvarligt i attackerna. Källorna sa också att de tadzjikiska myndigheterna hade bjudit in medicinska experter från Tyskland, Ryssland och Uzbekistan för att behandla Rahmons syster.

En preliminär utredning ska ha inletts om attackerna, men ingen från regeringen eller andra myndigheter har kommenterat händelserna offentligt.

I Tadzjikistan, som enligt officiella siffror har drygt 14 000 avlidna i pandemin ökar nu antalet fall av covid.En dag tidigare fick Tadzjikistan 1,5 miljoner doser av Moderna-vaccinet som donerades av USA via det internationella vaccindistributionssystemet COVAX.

President Rahmon har kritiserats av internationella mänskliga rättighetsgrupper i flera år för sitt åsidosättande av religionsfrihet, civilsamhället och politisk pluralism i den strängt kontrollerade före detta sovjetrepubliken. I januari deklarerade President Ramon att landet var fritt från covid, men några månader senare avled hans mamma i smittan.

Redaktionen

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.