Rapport: Ge en procent av biståndet till fria medier


En man i Yangon läser den numera nedlagda tidningen Democracy Today. Foto: Shutterstock.

Världens länder bör årligen lägga en procent av sitt bistånd på medier och pressfrihet. Det kräver Forum on Information and Democracy. Sverige når dock inte målet, rapporterar tidningen Journalisten

Bakom Forum on Information and Democracy står ett antal organisationer  och i styrelsen sitter bland annat representatnter för Civicus och Observacom (Uruguay) och finansieringen kommer från bland annat Tyskland och Frankrike.  I den rapport om framtidens journalistik som en av organisationens arbetsgrupper tagit fram – A New Deal for Journalism – ges en rad rekommendationer för hur fri och oberoende journalistik ska kunna stödjas i världen, bland annat så bör biståndsgivarna avsätta minst en procent av sitt bistånd för att stödja oberoende medier och förutsättningar för att de ska kunna verka i mottagarländerna. Rapporten konstaterar att av det samlade biståndet till mediesektorn på ca 460 miljoner dollar årligen, så går bara 17 procent till journalistik. Världen biståndsgivare borde kunna höja det totala biståndet till mediesektorn till åtminstone en miljard dollar, menar rapportförfattarna. Världens länder rekommenderas också att avsätta 0,1 procent av BNP varje år för att säkra journalistikens roll som social funktion även i framtiden.

Av Sveriges samlade biståndet går 406 miljoner kronor, eller 0,1 procent biståndet, till sektorn Media and free flow of information, skriver tidningen Journalisten, men enligt Sida är den egentliga siffran med all sannolikhet högre.

”Sannolikt finns insatser som går under andra sektorskoder men som innehåller komponenter kopplade till pressfrihet/journalistik. Det är nog mycket svårt att sortera ut. Kanske finns även stöd direkt från Utrikesdepartement som skulle kunna kopplas till mediefrihet, till exempel till United Nations High Commissioner for Human Rights (UNHCHR)”, skriver pressekreteraren Mattias Bengtsson Byström i ett mejl till Journalisten.

Enligt organisationen CIMA var Sverige den fjärde största biståndsgivaren till mediesektorn 2010-2015.

Här kan du läsa rapporten från Forum on Information and Democracy i dess helhet

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.