Fruktansvärda vittnesmål om Kinas övergrepp


Från rapportens omslag. Illustration: Amnesty International.

Amnesty International beskriver i en nyutkommen rapport den kinesiska behandlingen av den muslimska befolkningen i Xinjiang som brott mot mänskligheten. Vittnesmålen är fruktansvärda.

Människorättsorganisationen konstaterar att hundratusentals muslimer utsätts för massinspärrningar och tortyr. Miljoner ur den muslimska minoritetsbefolkningen övervakas systematiskt. Muslimska etniska grupper tvingas att överge deras religiösa traditioner, kulturella praktiker och lokala språk. Ett stort antal vittnesmål beskriver fruktansvärda förhållanden för och hemsk behandling av de massinternerade. Amnesty kräver att interneringslägren stängs. 

Sedan 2017 undergår uigurer, kazaker och andra muslimdominerade etniska minoriteter i Uiguriska autonoma regionen Xinjiang såsom hui, kyrgyzer, uzbeker och tadzjiker statligt organiserade brott mot mänskligheten under förevändningen terrorismbekämpning. Kina har skapat ett av världens mest avancerade övervakningssystem och ett omfångsrikt nätverk av hundratals ”omvandling genom utbildning”-centra som i praktiken är stora fängelser i Xinjiang. Målet är att med tvång ingjuta en sekulär, homogen kinesisk nation och med ett kommunistiskt partiideal. 

Agnès Callamard, generalsekreterare för Amnesty International, säger i en kommentar att: ” De kinesiska myndigheterna har skapat ett dystopiskt helveteslandskap av en chockerande storlek i Xinjiang.”

Tortyr av internerade
Baserat på, bland annat dussintals nya vittnesberättelser från före detta fångar slår generalsekretaren fast att de muslimska minoriteternas religiösa och kulturella identiteter hotas att utplånas. Hon fortsätter: ”Det borde chockera alla människors samvete att så otroligt många människor utsatts för hjärntvätt, tortyr och annan förnedrande behandling i interneringsläger, samtidigt som miljoner andra lever i rädsla mitt ibland en väldig övervakningsapparat.” 

Sedan 2017 har ett enormt antal män och kvinnor från dessa minoriteter godtyckligt frihetsberövats. Hundratals har skickats till fängelser och kanske en miljon eller fler har sänts till fångläger. I lägren har de inpärrade inget privatliv och de får inte prata med varandra eller prata sina egna språk. Deras uppträdande är konstant övervakat och utvärderat. De har inte en minut för sig själva. Under de första veckorna eller månaderna tvingas de att sitta eller stå på knä i samma position i sin cell under total tystnad under större delen av sin vakna tid. Efter detta genomgår de påtvingad ”utbildning”, i vilken de indoktrineras för att avsäga sig islam, sluta använda sitt språk och andra kulturella praktiker och studera mandarin och kommunistpartiets propaganda. De får sällan se solljus eller befinna sig utomhus eller träna. Alla före detta fångar genomled tortyr vilket inkluderade misshandel, elchocker, isolering, exponering för extrem kyla och berövande av mat, vatten och sömn. 

FN måste agera
De intervjuade berättar att moskéer, helgedomar, gravsättningar och andra religiösa och kulturella platser blivit systematiskt förstörda i Xinjiang. Tusentals fångars öden är okända. Agnès Callamard och Amnesty International kräver nu att ”Kina måste omedelbart montera ner lägren, släppa fångarna som är godtyckligt fängslade och sluta med de systematiska attackerna på muslimer i Xinjiang. Det internationella samfundet måste uttala sig och agera unisont för att få slut på denna styggelse för all framtid. FN måste brådskande se till att skicka en oberoende undersökningskommission i syfte att hålla de som misstänks för brott mot folkrätten ansvariga.”

Tomas Nordberg

Här kan du läsa rapporten i dess helhet

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.