Hälften så många födda i Xinjiang efter kinesisk tvångspolitik


Demonstration i Stockholm mot det kinesiska förtrycket. Foto: David Isaksson

Australienska forskare beskriver i en ny rapport hur Kina minskat antal födslar  i Xinjiang med nästan hälften mellan 2017 och 2019. Den kinesiska policyn kan utgöra ett folkmord, menar bedömare.

Med början 2017 har den kinesiska regimen bedrivit en aggressiv kampanj för att minska vad man kallar ”illegala födslar” i den kinesiska Xinjiang-provinsen. Uigurerna och andra inhemska befolkningsgrupper har drabbats hårdast. I de kinesiskdominerade områdena minskade födelsetalen med 43,7 procent mellan 2017 och 2018, enligt en nyutkommen rapport.

Rapportförfattarna Nathan Ruser och James Leibold vid Australian Strategic Policy Institute återger att i områden med minst 90 procent inhemsk befolkning minskade antalet födslar med 56,5 procent i snitt samma år. År 2017 introducerade de kinesiska myndigheterna i regionen kraftiga böter, disciplinära straff, utomprocessuell inspärrning eller hot om inspärrning för alla ”illegala födslar”. Tjänstemännen beordrades att arbeta för tidig upptäckt, tvångssteriliseringar och bortförande av gravida kvinnor som bröt mot reglerna.

Rapporten har fått den amerikanska kongressens talman Nancy Pelosi att kräva en diplomatisk bojkott av OS i Kina.

Denna diskriminerande behandling har som syfte att nedbringa uigurernas och andra religiösa och etniska gruppers födslotal. På andra håll i Kina har man luckrat upp begränsningar av preventivmedel. Målen för födelsefrekvensen i Xinjiang är bland de lägsta i världen. Och decimeringen av reproduktionstalen är den proportionsvis största i världen sedan 1950. Minskningen är mer än dubbelt så stor som den i Kambodja under den mest fasansfulla perioden av Khmer Rouge-folkmordet (1975-79). 

Kina är part till Folkmordskonventionen från 1948 som förbjuder stater att ”införa åtgärder som är ägnade att förebygga födslar inom gruppen”. Den kinesiska policyn kan utgöra ett folkmord. Den fysiska aspekten är uppfylld; för att utröna huruvida avsiktsbiten och den mentala delen av folkmordet är uppfyllda behöver den kinesiska regeringen ge journalister, forskare och experter på mänskliga rättigheter fri tillgång till Xinjiang.

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.