Biskopar vill stoppa Biden från nattvarden


Joe Biden Foto: Shutterstock.

Katoliken Joe Biden är för rätten till abort. Nu vill ett antal katolska biskopar i USA hindra honom från att ta nattvarden. Frågan avgörs på ett biskopsmöte i juni.

Trots att en mycket stor del av USA:s befolkning är katoliker – inte minst inom de stora invandrargrupperna från Latinamerika och tidigare Italien och Irland – är Joe Biden bara den andre katoliken som blir president i USA (den första var John F Kennedy) och fördomar mot katoliker går som en röd tråd genom USA:s moderna historia.

Men katolicismens konservatism är samtidigt fortfarande påtaglig, inte minst i USA där den katolska kyrkan också drabbats av flera pedofilskandaler. Enligt en rapport som den katolska kyrkan i USA själv tagit fram 2019 misstänks över 300 präster för övergrepp mot minderåriga.

Men nu vill alltså inflytelserika biskopar inte att Joe Biden ska få ta emot nattvarden då han är för rätten till abort (eller för den delen Nancy Pelosi som också är katolik och för rätten till abort). Frågan kommer att behandlas när amerikanska, katolska biskopar i samlas till en biskopskonferens i juni. Syftet är att ”klargöra kyrkans inställning till frågan”.


– Eftersom president Biden är katolik, är det ett unikt problem för oss, säger ärkebiskop Joseph Naumann från Kansas City till nyhetsbyrån AP.
– Det kan skapa förvirring. … Hur kan han säga att han är en hängiven katolik när han för en politik inom vissa områden som strider mot kyrkans lära? fortsätter biskopen.

Dokumentet, om det godkänns, innehåller en skrivning om att Biden och andra katolska offentliga personer med liknande synpunkter inte bör ta nattvarden. Ärkebiskop José Gomez i Los Angeles har samtidigt bildat en arbetsgrupp för att ta itu med den ”komplexa och svåra situationen” som nu uppstått i och med Bidens ståndpunkt om abort och andra frågor som skiljer sig från den officiella kyrkoläran.

Stöd till familjeplanering
Nyligen rev Biden-administrationen upp restriktionerna som hindrade organisationer som Planned Parenthood från att få federala bidrag om de hänvisar kvinnor till kliniker för abort. Man har beslutat att kvinnor, som vill använda abortpiller, inte kommer att behöva besöka läkare under pandemin. USA har också upphävde den så kallade gag rule som innebar stopp för amerikansk finansiering till alla icke-statliga organisationer som informerar om abort, hänvisar kvinnor till abortkliniker, eller arbetar med politisk påverkan för att förändra ett lands syn på aborter.

Vatikanen har inte beslutat om sin specifika ståndpunkt i frågan om nattvard för Biden och politiker som stöder abort. Men kyrkans interna policy hävdar att människor som har ”syndiga synsätt” inte ska få ta emot nattvarden. Det har utfärdat riktlinjer för katoliker i det politiska livet som uppmanar dem att upprätthålla principer som överensstämmer med kyrkans lära.

En del bedömare menar att det som nu sker ska ses i ljuset av att den katolska kyrkan fått betydande ekonomiskt stöd de senaste åren från konservativa filantroper som är skeptiska till abort och som gynnade Donald Trump framför Biden i valet 2020.

Joe Biden är känd för att regelbundet delta i mässor och gudstjänster. Under valkampanjen 2019 vägrade en präst i en kyrka i South Carolina att ge honom nattvarden, men i de kyrkor han normalt besöker kommer nog ingen att hindra honom.

Maria Thulin

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.