Vad händer när USA lämnar Afghanistan?


Soldater från USA gör salut - snart har de lämnat Afghanistan.
Soldater från USA gör salut - snart har de lämnat Afghanistan. Foto: Shutterstock.

På tisdagskvällen kom uppgifter om att USA:s soldater senast i september lämnar Afghanistan. Även NATO och Storbritannien kommer att dra tillbaka sina trupper. Vad händer nu? Vi frågade Andreas Stefansson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén.

Vad kommer beslutet att innebära för fredsprocessen?
– Det finns många frågetecken ännu. Vi har inte sett talibanernas officiella reaktion ännu på beskedet att trupperna inte dras tillbaka till 1 maj, som USA och talibanerna enats om tidigare. De kommande månaderna är kritiska för fredsprocessen. För civilbefolkningens skull måste regeringen och talibanerna enas om en vapenvila och att gå mot en politisk lösning. Misslyckas man med det kan USA:s tillbakadragande göra att konflikten trappas upp ytterligare. Det skulle få katastrofala följder för Afghanistans civilbefolkning som lidit svårt under decennier av krig och fattigdom.

Kommer detta att stärka talibanerna?
– Om ingen lösning nåtts innan trupperna dras tillbaka kan talibanerna komma att eskalera sin krigsföring och ta kontroll över större delar av landet, ja kanske till och med tåga in i Kabul. Man kan också tänka sig att det här beskedet blir ett bakslag för talibanernas ledare. Att utländsk trupp ska ut har varit deras huvudbudskap, sker det inte till 1 maj som först avtalat kan det ses som ett nederlag av fotsoldaterna.

Hur påverkas ert arbete, inte minst risken för era medarbetare och de som deltar i stödet, av detta beslut?
– Det beror på hur fredsprocessen utvecklar sig de kommande månaderna. Vi hoppas innerligt på ett eldupphör som skulle ge oss bättre möjligheter att stötta civilbefolkningen så att de kan bygga upp landet långsiktigt. Men oavsett säkerhetsläget kommer vi att fortsätta med vårt arbete. Vi har varit på plats i över 40 år, oavsett krig och statsskick.  

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.