Sverige ger 811 miljoner till Syrien


2012, staden Azaz, kriget har precis börjat. Foto: Shutterstock

Under den årliga ministerkonferensen som leds av EU och FN bekräftar Sverige sitt stöd till insatserna i Syrien. Totalt ger Sverige 811 miljoner kronor till stödinsatserna under 2021, vilket är en kraftig ökning jämfört med 2020.

Kriget i Syrien har nu pågått i tio år och det finns inga tecken på att det skulle ta slut. 90 procent av befolkningen lever i fattigdom och 14 miljoner människor – mer än hälften av Syriens befolkning – befinner sig på flykt. 

Sedan 2017 har konferenserna i Bryssel om Syriens och dess grannländers framtid samlat det internationella samfundet för att stödja FN:s insatser för en politisk lösning på konflikten i linje med FN:s säkerhetsråds resolution 2254.

Vid den femte årliga givarkonferensen den 29-30/3 som leddes av EU och FN utlovades totat 5,3 miljarder Euro i katastrofstöd till Syrien och till de flyktingar som finns i grannländerna från EU och medlemsstaterna. I dessa ingår 811 miljoner kronor från Sverige. EU är sedan krigets början den största givaren.

– Vi ser tragiskt nog att den humanitära situationen i Syrien fortsätter att förvärras, säger Janez Lenarčič, kommissionär med ansvar för krishantering i ett pressmeddelande. Tio år av förödande konflikt fortsätter att drabba miljontals syrier, däribland kvinnor och barn. Det internationella samfundet får inte glömma den drabbade civilbefolkningens svåra situation. EU intensifierar nu sitt humanitära bistånd för att rädda liv ute på fältet. Vi förnyar vårt löfte att hjälpa det syriska folket och värdsamhällena, fortsätter han.

Under 2020 gav Sverige ca 500 miljoner kronor till Syrien. Huvuddelen av det svenska biståndet har fokus på hälsa, vatten och sanitet samt på kontantbidrag till internflyktingar och andra. Det genomförs till största delen av professionella, internationella organisationer som saknar den koppling till svenska folkrörelser som ofta kännetecknat det svenska biståndet. Till stora aktörer i Syrien hör till exempel Mercy Corps och Action Against Hunger. Ytterligare en av de större genomförarna är Islamic Relief som under 2020 fördelat ca 126 miljoner kronor med fokus på bland annat sjukvård.

Redaktionen

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.