Rapport: Kina begår brott mot mänskligheten


Ny rapport från HRW om uigurerna situation. Bild från rapportens omslag.

Kinas övergrepp mot landets uigurer innebär ett brott mot mänskligheten. Det fastslås i en ny rapport från organisationen Human Rights Watch (HRW) som presenteras under måndagen. Organisationen uppmanar EU att inte ratificera handelsavtalet med Kina förrän de ansvariga för övergreppen ställts till svars.

Ändå sedan Kina 2014 inledde sin kampanj mot landets uigurer har det förekommit rapporter om övergrepp och många oberoende aktörer menar det som pågår i den kinesiska regionen är att beteckna som folkmord.

Brott mot mänskligheten definieras enligt Romstadgan som utgör grunddokumentet för den Internationella Brottmålsdomstolen ICC  (som Kina inte är medlem i). Till de brott mot mänskligheten som nämns i rapporten hör bland annat det faktum att upp mot en miljon människor placerats i fångläger, liksom rapporter om tortyr, tvångsarbete och politisk indoktrinering.

Medan parlamenten i Belgien, Kanada och Nederländerna slagit fast att det som sker i Xianjing också utgör ett folkmord, vill HRW i dagsläget inte gå riktigt lika långt, även man inte utesluter att det senare kan komma att fastslås att ett folkmord verkligen äger rum.

Det finns dock stora hinder för att kunna driva frågan om uigurernas rättigheter vidare, bland annat därför att Kina som permanent medlem i säkerhetsrådet kan lägga in sitt veto. Däremot kan FN upprätta en särskild undersökningskommission (United Nations Commission of Inquiry), vilket tidigare skett för bland annat Syrien. En sådan kan påkallas av FN:s generalsekreterare utan att säkerhetsrådet kan lägga in ett veto.

Ytterligare ett sätt att öka trycket, skriver HRW i rapporten, är att enskilda stater kan ställa ansvariga i Kina inför rätta utifrån de som kallas universell jurisdiktion, vilket innebär att brott kan utredas oavsett var de är begångna eller vilken nationalitet som gärningsmannen eller målsäganden har.

HRW uppmanar vidare EU att inte ratificera handelsavtalet med Kina förrän de ansvariga för övergreppen ställs till svars och offren kompenserats.

Här kan du läsa rapporten i sin helhet.

Kampanj för bättre inköp
Mer än 180 organisationer runtom i världen, bland dessa HRW och den globala fackföreningsrörelsen ICTU, har en kampanj för att få textilbranschen att se över sina inköp av av bomull och produkter från Kina. De kräver att företagen ska:

  • Kartlägga alla leverantörer och identifiera fabriker som ligger i Xinjiang eller som misstänks ha arbetskraft från Xinjiang. Kartläggningen ska även omfatta fabriker i andra delar av världen med underleverantörer i Xinjiang.
  • Avbryta samarbeten med samtliga leverantörer i Xinjiang.
  • Avbryta samarbeten med leverantörer utanför Xinjiang, som använder sig av arbetskraft från Xinjiang, som skickats av regeringen.
  • Avbryta samarbeten med leverantörer som ingår i samma koncern som företag/fabriker som ligger i Xinjiang eller använder sig av arbetskraft från Xinjiang, som skickats av regeringen. Detta gäller även när denna verksamhet ligger utanför Xinjiang.

Redaktionen

Här kan du läsa om se det seminarium om företagens ansvar i Kina som CSR Sweden nyligen ordnade i samarbete med Global Bar Magazine. 

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.