Pressfriheten i världen allt sämre


Årets index. Svart- värst- rött allvarligt, organge problematisk.

Årets pressfrihetsindex från Reportrar utan gränser visar att fri och oberoende journalistik helt eller delvis blockeras i 132 länder. Antal länder där pressfriheten anses bra har aldrig varit så få, skriver organisationen i ett pressmeddelande. 

I årets pressfrihetsindex, som rankar pressfriheten i 180 av världens länder, framgår det att fri och oberoende journalistik är helt blockerad eller hårt hindrad i 73 länder och begränsad i ytterligare 59 länder. 

Tillsammans utgör de 132 länder där journalistik helt eller delvis begränsas 73 procent av de 180 länder som mäts av Reportrar utan gränser (RSF). Situationen för pressfriheten i dessa länder klassificeras i indexet som ”mycket allvarlig”, ”allvarlig” eller ”problematisk” och får därför färgerna svart, rött eller orange på årets pressfrihetskarta. Organisationens indxex mäter tillgång till nyheter och information, samt försök till och åtgärder för att blockera journalistik. Årets index visar att det skett en dramatisk försämring. 

Covid-19-pandemin har utnyttjats som skäl för att blockera journalisters tillgång till informationskällor och till möjligheter att rapportera i fält. Frågan är om ordningen kommer att återställas när pandemin är över. Pressfrihetsindex visar att journalister världen över får allt svårare att undersöka och rapportera om viktiga händelser.

I år kan endast 12 av indexets 180 länder (7 procent) hävda att de kan erbjuda en gynnsam miljö för journalistik, jämfört med 14 länder (8 procent) förra året. Värst är inte oväntat länder som Kina, Turkmenistan, Eritrea och Nordkorea.

Här kan du ladda ned rapporten i dess helhet.

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.