Navalnyj hungerstrejkar – kräver vård


Navalnyj och hans fru Julia vid manifestation i Moskva 2020 till minne av Boris Nemtsov. På bilden är de i mitten, omgivna av andra demonstranter och ryska flaggor.
Navalnyj och hans fru Julia vid manifestation i Moskva 2020 till minne av Boris Nemtsov. Foto: Shutterstock.

Den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj hungerstrejkar sedan den 31:a mars i protest mot att han inte får hälsovård. Det finns en stor risk att hungerstrejken kan leda till att hans hälsosituation förvärras ytterligare. Nu kräver ett 70-tal musiker och författare att han får den vård krävs.

Texten har uppdaterats 11.20 17/4

Den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj inledde en hungerstrejk den 31 mars efter att ha avtjänat 71 dagar av de tre år han dömdes till. Han sitter av straffet i ett fängelse i staden Pokrov. Han strejkar för att han anser att han inte fått adekvat hälsovård i fängelset. Tidigare har Aleksej Navalnyj under flera veckor klagat på att smärta i benet och ryggen samt på att han har fått feber och hosta. Han har ocskå begärt att få träffa sin egen läkare.

– Läkaren får inte träffa honom. Han har blivit så smal. Jag har aldrig sett någon med huden så spänd runt ansiktet. Men jag vet att Aleksej inte kommer att ge upp. Han är bäst. Allt kommer att bli bra, berättar hans fru Julia Navalnaja på Instagram.

Från Julia Navalnajas instagramkonto.

Navalnyj är mest känd för sina utredningar om korruption bland högt uppsatta tjänstemän i Ryssland. I augusti 2020 insjuknade han plötsligt i vad som senare visade sig vara en förgiftning, skapat av ett kemiskt medel som kallas för Novitjok och som utvecklats av ryska militären. En granskning av händelserna som ledde till hans insjuknande gjordes av The Insider, Bellingcat, CNN och Der Spiegel. Deras slutsats är att det var FSB, den ryska säkerhetstjänsten, som genomförde förgiftningen. 

I ett upprop som publiceras i flera europeiska tidningar och som är riktat till Putin kräver nu bland annat JK Rowling och Björn Ulvaeus att Navalnyj får den vård han behöver. I texten står bland annat:

We call on you, Mr President, to ensure that Alexey Navalny is immediately given the medical treatment and care that he urgently requires – and is entitled to under Russian law. As someone who has sworn to uphold the law, you have only to do so.

Orimlig dom
Efter en lång rehabilitering i Tyskland kom Navalnyj tillbaka till Ryssland och arresterades direkt på flygplatsen av rysk polis, anklagad för att ha brutit mot en villkorlig dom som han avtjänade när han förgiftades. 2014 dömdes Navalnyj mot sitt nekande till 3,5 års fängelse plus fem års villkorligt. När Navalnyj lämnade landet efter att ha förgiftats och sen återvände när han tillfrisknat häktar rysk polis honom för att inte besökt polisen, vilket var ett krav i den villkorliga domen, en dom som Europadomstolen fann ”godtycklig och uppenbart orimlig”. 

Under fängelsetiden berättar Navalnyj för advokater att några interner på  hans avdelning insjuknat i tuberkulos (vilket är vanligt förkommande i ryska fängelser) och att han själv lider av feber och hosta. Ingen vet om Navalnyj fått behandling eller testats för tuberkulos. Hans advokater rapporterar också att han lider av två diskbråck vilket skulle kunna förklara smärtan i ben och rygg.

Sen han anlände till fängelset i Pokrov har Navalnyj förlorat 15 kilo. Fängelse-administrationen hotar nu med att tvångsmata honom.

Timofei Martynenko

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.