Under 2020 präglades världen av covid-19-pandemin. Pandemin har blottat en systematisk ojämlikhet över hela världen där etniska minoriteter, hälso- och sjukvårdsarbetare och kvinnor hör till dem som drabbats värst. Ledare runt om i världen har använt covid-19 som en ursäkt för ökat förtryck, skriver Amnesty Sverige på sin hemsida samtidigt som organisationen presenterar sin årliga rapport.
— Covid-19 har brutalt exponerat och fördjupat ojämlikheten både inom och mellan länder, och satt ljuset på den häpnadsväckande likgiltighet som många av våra ledare visar upp för mänskligheten i stort. Decennier av splittrande politik, omdömeslösa nedskärningar och valet från ledare att inte investera i sönderfallande infrastruktur har gjort att alldeles för många människor varit ett lätt byte för det här viruset. Vi ser en värld i obalans. Vid den här tidpunkten av pandemin måste även de mest verklighetsfrämmande ledarna i världen kämpa för att förneka att våra sociala, ekonomiska och politiska system faktiskt är trasiga, säger Agnès Callamard, Amnesty Internationals nya generalsekreterare.
Ett återkommande tema i rapporten är de myndigheter som antagit lagstiftning som gör det brottsligt att kommentera pandemin. I Ungern ändrade till exempel premiärminister Viktor Orbáns regering landets strafflagstiftning och införde fängelsestaff på upp till fem år för “spridande av falsk information”.
Amnesty International Report 2020/21: The State of the World’s Human Rights omfattar 149 länder och ger en analys av den globala utvecklingen för mänskliga rättigheter under 2020. Läs rapporten här.
Redaktionen
Uppläsning av artikel
|