Senegal: Våldsamma protester efter år av missnöje


Protesterna växer i Senegal. Illustration från Twitter.

Minst fyra döda, hundratals skadade och gripna är resultatet av den senaste veckans våldsamma protester i Senegal, som tidigare varit ett av Västafrikas mest demokratiska länder. Många års missnöje med presidenten och regeringen som anklagas för korruption, för att lägga sig i rättsprocesser och fängsla meningsmotståndare, ligger bakom demonstrationerna som fortsatt under helgen. Protesterna har fortsatt under måndagen och en ny fredlig manifestation planeras.

– Vi är ute på gatorna för att vår president har slutat att tala till sin nation. Det säger Alassane Sene till mig när jag pratar med honom inför den stora fredliga manifestation som han och andra aktivister planerat ska äga rum i huvudstaden Dakar på kvinnodagen, måndagen den 8 mars. 
– Våra ungdomar ska inte behöva dö för att de vill försvara demokratin i Senegal. Vi vill att Macky Sall ska tala med oss, och lova att han inte försöker ställa upp för en tredje mandatperiod i strid med konstitutionen.” fortsätter han. 

Protester den 8/3 2021.

Alassane Sene är en av de många unga senegaleser som varit ute och protesterat och samlats på olika sociala medieplattformar under helgen, för att dela sina upplevelser och diskutera hur de ska gå vidare. Jag mötte honom i appen Clubhouse där aktivister i flera olika samtal under söndagen delade fakta om antalet skadade, dödade och fängslade och lyssnade på radio, tv och olika vittnesmål tillsammans. 

I ett av samtalen jag lyssnade till under söndagen vittnade en ung man, vi kan kalla honom Alioune, som gripits under demonstrationerna men fått hjälp av sin familj och släppts, om förhållandena i arresten. En av de gripna ungdomarna i hans cell var bara 12 år gammal enligt vittnesmålet. Nu hade Alioune med hjälp av volontärer kört ut mat till de som fortfarande satt fängslade eftersom det enda de fick när han själv satt häktad var vatten och lite vitt bröd tidigt på morgonen och sent på kvällen. 

Tillsammans med flera andra hade han dessutom genom crowdfunding ganska framgångsrikt börjat samla ihop pengar till mat och advokater åt de som fortfarande sitter gripna och förhoppningsvis snart ska upp i rättegång. Många av de som bidrar är senegaleser i diasporan, i Europa och USA, som inte själva kan vara med och manifestera. 

– En majoritet av de som satt gripna tillsammans med Alioune kunde inte läsa eller förstå franska som de rättsliga dokumenten är skrivna på. De vet inte vilka rättigheter de har och därför vill vi försöka hjälpa dem att få försvarare så de inte skriver på felaktiga bekännelser och hamnar i fängelse”, berättar Alassane Sene. 

Ett annat vittnesmål, som spelas upp via en deltagares dator är det som kommer från Kapten Oumar Touré, den förundersökningsledare som förhört de inblandade i fallet med våldtäktsanklagelserna mot oppositionspolitikern Ousmane Sonko, men som nu sagt upp sig från sin tjänst och vägrar ha mer med fallet att göra. I vittnesmålet säger han att han och hans familj har hotats och att han vill berätta offentligt om detta för att alla ska veta vem som ligger bakom det hela om han skulle råka försvinna. Detta och det faktum att ingen längre vet var kaptenen nu befinner sig, diskuteras intensivt ett tag i rummet där jag är med och lyssnar. 

Den inte helt okontroversielle Sonko, vars problem med rättvisan drog igång protesterna, är en ganska ung politiker (46 år), som tidigare arbetat för Senegals skattemyndighet. Enligt sina anhängare har han avslöjat hur både företag och enskilda smiter undan från att betala skatt i Senegal och krävt förändring. När inget hände blev han politiker istället. Han har blivit populär på grund av sin oförsonliga hållning gentemot regeringen, men han har också uttalat sig kontroversiellt. Bland annat ska han, enligt BBC, för tre år sedan ha sagt att politiker som tillåter korruption borde skjutas.

När jag efteråt frågar Alassane om varför missnöjet är så stort med regeringen berättar han att det finns många orsaker. En majoritet av befolkningen i Senegal är under 20 år, många känner hopplöshet inför framtiden och varje år väljer en del av de unga fortfarande att försöka göra den livsfarliga resan till Europa över haven, fastän deras familjer försöker avråda dem. Aktivisterna räknar de döda.

– Det är ett trauma för vårt land. 480 människor har drunknat på haven bara under de senaste åren, på väg till Europa och vår president Macky Sall har inte ens talat om det. Ingenting har blivit bättre under Macky, så som alla trodde att det skulle bli när han kom till makten 2012. Nu är det ungdomarna som driver protesterna. Att Ousmane Sonko greps i onsdags var bara den tändande gnistan. Folk har fått nog. Det är utegångsförbud varje kväll klockan nio, många unga är arbetslösa, regeringen försöker manipulera rättssystemet och kriminalisera oppositionspolitikerna så att de inte ska kunna ställa upp i fler val, fortsätter Alassane Sene.

Hur har de manipulerat rättssystemet?
– När Sonko anklagades för våldtäkt greps samtidigt en rad andra oppositionspolitiker och aktivister från hans parti Pasteef (patrioterna) under förevändning att de förberedde upplopp och var en fara för landets säkerhet. Det har också kommit fram fakta om en rad oegentligheter kring åtalet. Förundersökningsledaren har sagt upp sig i protest och till och med domaren har avgått. När Sonko var på väg till domstolen greps han för anstiftan till upplopp fast han satt i sin bil och resultatet blev att han fortfarande inte har hörts i domstol, varken för det ursprungliga åtalet eller för de nya anklagelserna.”

https://www.bbc.com/news/world-africa-56298756

Varför samlades ni på sociala medier i helgen?
– Sociala medier har stor kraft i Senegal. Nästan alla, både på landsbygden och i storstan, är digitalt litterata och använder WhatsApp eller Facebook. När Macky valdes till president första gången, när alla trodde att han skulle rädda oss från korruption och diktatur, var det sociala medier som bidrog till att han blev vald. Detta har regeringen fattat och nu gör de allt, med hjälp av dyra konsulter, för att stärka Macky Salls image på nätet och baktala oppositionen. Konton som postar bilder, videor och information om anledningen till protesterna riskerar att anmälas och oppositionen kallas terrorister, salafister och extremister. Så vi är försiktiga, känsliga uppgifter delas inte i samtalen, de tar man på Telegram eller i samtal one-on-one.

Vilka är ni som demonstrerar?
– Helt vanliga medborgare. Det finns flera olika rörelser, Y’en a Marre (vi har fått nog) är en och Aar Sunu Democracy (försvara vår demokrati) är en annan, det finns också en kvinnorörelse, men framför allt är vi en massa människor från civilsamhället som har lärt känna varandra nu under den här senaste tiden sedan allt började. 

Vad hoppas ni uppnå med demonstrationerna?
– Vi har samma mål, att Senegal ska fortsätta vara en demokrati. Vi vill sätta press på presidenten, Macky Sall, för att han ska förstå att han inte kan sitta kvar en mandatperiod till, efter nästa val 2024. Och framför allt vill vi att han ska tala till oss. Han har inte sagt ett ljud sedan oroligheterna startade och mycket av ilskan på gatorna beror på det. Ungdomar har dött, det är så onödigt och vi vill att han ska tala till nationen om det.

Varför tror ni att han vill sitta kvar en mandatperiod till?
– När Macky Sall valdes till president var ett av hans vallöften att göra mandatperioderna kortare. Han valdes till sju år men sedan röstades femåriga mandatperioder igenom och när han blev omvald 2019 var det på fem år. Nu är vi i situationen att han inte vill svara på frågan om han vill kandidera för en tredje mandatperiod. Det skulle vara olagligt enligt konstitutionen och där ligger vår rädsla, att Macky ska försöka ändra konstitutionen för att kunna sitta kvar som president även efter nästa val 2024. Det finns många runt honom som inte vill att han ska avgå, som tjänar på att han sitter kvar. Ett av många exempel på korruptionen är att Mackys bror, som inte har några tidigare erfarenheter av att sälja olja, plötsligt fick bli ansvarig för alla Senegals oljekontrakt med utlandet. Ingen vet hur mycket pengar det rör sig om, eller vart vinsterna tar vägen. Jag skulle kunna räkna upp hur många fler exempel som helst, men då blir vi inte klara med den här intervjun idag.

Vad händer nu på kvinnodagen, ni ska manifestera igen?                  
– Ja, planen är att kvinnorna ska ta ledningen, alla ska klä sig i vitt och bära mask. Vi ska bära senegalesiska flaggor och göra en fredlig manifestation för demokratin. Det verkar som om det blir en sit-in, alltså ingen marsch. Till och med de religiösa ledarna, som har stort inflytande i Senegal, har sagt att de som vill manifestera inte får göra det i de heliga städerna, som Touba och Tivaouane, men de kan resa till Dakar och manifestera om de gör det fredligt. Det kan bli mycket folk.

Under söndagen kom det rapporter om stor militär mobilisering i Dakar?
– Ja flera videor visar att långa konvojer med militärer är på väg till Dakar men jag tror inte att de kommer att ingripa mot manifestationen, även om de skulle kunna hävda att vi inte får marschera på grund av covid-19. Det är nog mera en styrkedemonstration, de vill visa att de tänker bevaka regeringsbyggnader och kanske skrämma de som varit ute och plundrat.

Sent på söndagskvällen kom det uppgifter om att Sonkos livvakt och kameraman hade släppts och inte kommer att häktas. Det pratades även om att president Macky Sall kanske snart ändå skulle göra ett uttalande. Från Dakars universitet kom ganska snart därefter videobilder där studenter sjöng och sprang runt i en enda stor kokande massa, med telefoner som lyste i mörkret. Något senare kom uppgifter om att Sonko själv inte hade släppts, utan istället transporterats till ett högsäkerhetshäkte och ska upp i förhandling på måndag kl 11:00 lokal tid (12:00 svensk tid).

Aminata Grut

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.