Senegal: Protesterna fortsätter


Campaign image used in the protest.

I Senegal blev måndagen den 8e mars allt annat än fredlig, trots att både regering och opposition uppmanat till lugn och stora delar av huvudstaden Dakar stängts ner av militär. Redan på förmiddagen kom rapporter om fler dödsskjutningar, vilket utlöste nya protester och krav på kompensation till de dödas familjer. Samtidigt blev måndagen en triumf för oppositionsledaren Ousmane Sonko som släpptes fri mot borgen. Under dagen kom också ett uttalande från president Macky Sall.

För Senegaleserna blev måndagen 8 mars en dag av både politiska triumfer och sorg över fler dödsoffer, efter att demonstranter på nytt mötts av kulor under fredliga manifestationer. Det började vid universitetsområdet i huvudstaden Dakar. All undervisning är inställd den här veckan och många studenter ville delta i de fredliga manifestationer som aviserats. När polis försökte hindra dem från att lämna universitetsområdet blev det oroligt. Också i södra Senegal fortsatte protesterna under måndagen, bland annat i Ziguinchor, provinshuvudstad i Casamance.

Det totala antalet döda under protesterna –  som pågått sedan förra veckan – är fortfarande oklart. Amnesty har konstaterat nio döda, enligt oppositionen är det betydligt fler, varav flera under måndagen då en fyrabarnsfar, en ung kvinna och en ung man som bar en senegalesisk flagga fanns bland offren. De hade alla deltagit i fredliga manifestationer. Amnesty publicerade också information om att en av organisationens rapportörer i landet  misshandlats av polis, när han försökte ingripa mot våld som riktades mot fredliga demonstranter. I ett uttalande uppmanar Samira Daoud, Amnesty Internationals chef för Väst- och Centralafrika myndigheterna att inleda en oberoende utredning om det som hänt och säkerställa att människor kan utöva sin rätt till fredliga protester.

De soldater som beordrats ut på gatorna för att bland annat skydda offentliga byggnader har dock ännu inte anklagats för våld, utan har i flera fall snarare visat sympati för demonstranterna, vilket fångats i flera videos.

Måndagens förhör med oppositionsledaren Ousmane Sonko ägde rum i Justitiepalatset i Dakar. Utanför byggnaden hade tusentals människor samlats för att demonstrera mot att Sonko och andra politiskt aktiva fängslats. TV-stationen Walf, som stängdes ner i 72 timmar förra veckan sände direkt från demonstrationen där deltagarna bland annat skanderade “ned med diktaturen” och “avgå Macky Sall”. När Sonko senare frigavs möttes han av jublande supportrar. Även andra politiskt aktiva har frigetts under dagen. 

Sonko är alltså fri, men är fortfarande misstänkt för en rad olika ordningsbrott och står under uppsikt, fram till rättegången som har skjutits upp till den 15 mars. Enligt bland andra folkrörelsen Aar Sunu Senegal är Ousmane Sonko inte längre i centrum för det missnöje med fattigdom, ojämlikhet och korruption som har exploderat i protester runt om i hela Senegal under de senaste dagarna, men det är ändå troligt att frigivningen av honom och andra politiskt aktiva kommer att lugna ner känslorna hos många av de som demonstrerat. 

Under en presskonferens på eftermiddagen bekräftade Sonko den bilden och sa på wolof bland annat att “Jag sitter här idag med ett tungt hjärta. För många personer har redan dött och president Macky Sall bär ansvaret för detta, i ett land som inte har en tradition av våld mot sin befolkning. Politik är att tjäna sitt land, inte att tjäna pengar. Det Macky Sall gör är inte rätt. Revolutionen är redan här, ingen kan stoppa den, men den måste bli fredlig. Vi måste fortsätta med manifestationerna, en miljon senegaleser borde gå ut på gatorna. Macky Sall är inte längre en legitim ledare för vårt land.”

Sist ut att tala under måndagen var, förutom politiska kommentatorer, presidenten Macky Sall. Hans tal, på franska, mottogs med besvikelse av många senegaleser som chockats av polisens fortsatt skarpa skott mot demonstranterna. 

– Det har verkligen varit en upprörande dag, många behöver stöd både psykologiskt och ekonomiskt efter allt det som hänt. Vem ska ge stöd till offrens familjer? Staten måste kompensera dem, sa en ung kvinna jag talade med på måndagskvällen. 
– Det är också oerhört upprörande att presidenten, när han äntligen talade till oss, mer eller mindre lade skulden för dödsfallen på oppositionen, att vi inte borde ha deltagit i protesterna, sa hon.

Ansvaret för de döda måste ligga på presidenten, ingen annan, skriver organisationen Aar Sunu Senegal (försvara vår demokrati) i ett pressmeddelande som också gick ut under måndagen:

“Polisen skjuter mot fredliga demonstranter på order av president Macky Sall, med skarpa skott som dödar. Regeringen har hyrt in banditer och beväpnat dem med gevär och andra vapen för att terrorisera befolkningen, samt vidtagit åtgärder som inneburit allvarliga hot mot pressfriheten och informationsfriheten”… “ Dödssiffran är just nu uppe i 19 personer under bara fyra dagar av manifestationer. Detta är den värsta kris Senegal upplevt på 40 år! Det som händer i Senegal är ett allvarligt hot mot vårt lands ungdom och framtid. Vi vädjar till er som läser detta att göra vad ni kan för att sprida information om de verkliga skälen bakom protesterna och visa att världen ser det som händer i Senegal.”

Nitton utländska ambassader publicerade också ett uttalande under dagen där de uttryckte sin oro över våldet de bevittnat i landet under de senaste dagarna, kondolerade dödsoffrens familjer och vänner, vädjade till parterna att skydda människor i landet mot fortsatt våld, samt att återupprätta lugn och fredlig dialog. 

Aminata Grut

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.