Johannesburg: Ikonisk flod kan få nytt liv


Jukskei-floden var en gång Johannesbrugs stolthet. Nu är den förorenad och fylld av skräp. Här flyter en Coca-Colaflaska vid flodens utlopp.
Jukskei-floden var en gång Johannesbrugs stolthet. Nu är den förorenad och fylld av skräp. Foto: Shutterstock.

En gång i tiden var floden Jukskei jättestaden Johannesburgs stolthet. Nu vill naturvårdaren och Romy Stander och konstnären Hannelie Coetzee skapa en grön oas och återställa floden som till stora delar förvandlats till ett avloppsdike. Inspiration har de bland annat hämtat från The High Line i New York.

Floden Jukskei har sitt ursprung nära stadens centrum, passerar genom fattiga förorter längs Johannesburgs östra kant och blir sedan en biflod till Krokodilfloden längre nedströms för att därefter uppgå i Limpopofloden och i slutänden rinna ut i indiska oceanen. Idag är Jukskei-floden en smutsig brun sörja av med avloppsvatten, trasiga tv-apparater, döda hundar och begagnade kanyler. I den del som passera Alexandra Township har 1,5 miljoner(!) E-colibakterier uppmätts per 100 ml vatten. 

Nu är målet att skapa en ren, fågelfylld plats kantad med inhemska växter som kan fungera som en grön oas i storstaden. Bakom projektet står naturvården Romy Stander och konstnären Hannelie Coetzee som grundat organisationen Water for the Future. Tillsammans med forskare och arkitekter arbetar de med att förstå vad som kan göras för att floden ska bli som de drömmer om.

En övervakningsstation och en provtagningsenhet för vattenkvalitet installerades förra året. Den visar de katastrofala effekterna av olagliga avloppsanslutningar som rinner ut i floden.”Vad vi hittills har sett är att vattnet är fullt av toxiner och det är skrämmande”, säger Hannelie Coetzee i en intervju med Thomson Reuters. loden har också problem med invasiva växter som växer längs stränderna och flyter ut i vattnet.

Jukskei ringlar fram genom stora delar av staden och skulle kunna erbjuda gröna mötesplatser för invånarna. Istället är floden nu en fara och hälsorisk på grund av föråldrade avloppssystem och ett vatten som innehåller många sjukdomsframkallande bakterier.
”Vatten är en återspegling av samhället, och det är giftigt här”, påpekar Romy Stander. 

Projektet har jämförts med High Line Park i New York City, en 2,3 km lång grönska, byggd på en gammal upphöjd järnväg som går längs Manhattans West Side. Den kvinnliga duon hoppas kunna inspirera fler att börja med projekt som gör städer runt om i Sydafrika till gröna, miljövänliga mötesplatser. Som en del av sitt konstnärliga har Hannelie Coetzee skapat en suggestiv film från flodens tunnlar under staden.

 

Grön apartheid
Nedstängningen i Sydafrika på grund av coronaviruset har avslöjat en så kallad ”grön apartheid” i många städer. Miljontals människor har varit inlåsta i sina hem och bara ett fåtal har haft en trädgård att vistas i. I Sydafrika visar satellitbilder från Norwegian Institute for Nature att vita, rika förorter ligger 700 meter närmare offentliga parker och har 9 procent mer vegetation och 12 procent mer trädtäckning än fattigare områden.

Satellitbilder visar att denna ojämlikhet finns i nästan alla sydafrikanska städer, med fattigare, främst svarta invånare som lever med mindre grönska och har kvar färre möjligheter att hålla sig säkra från viruset genom social distansering.

Foto: Norwegian Institute for Nature

 ”Varje människa borde ha rätt till grönt utrymme”, anser Zander Venter, författare till ”Green Apartheid-studien” som publicerades i tidskriften Landscape and Urban planning.

”Att inte ha detta är ett brott mot de mänskliga rättigheterna som började med kolonialism och apartheid, och regeringen har idag misslyckats med att rätta till denna rumsliga ojämlikhet,” menar Venter.

Gröna utrymmen hjälper till att kyla ner städer, rena luften, filtrera vatten och främja generellt bättre emotionellt och psykologiskt välbefinnande för stadsbor, enligt Venter.

Water for the Future kommer satsa allt för att försöka återställa floden och skapa en grön korridor fylld med friskt vatten och ekokonst även om det kommer ta tid och vara kostsamt.

Maria Thulin

 

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.