Nigeriansk musiker dömd till döden


Yahaya Sharif-Aminus. Foto: FRF.

Den nigerianska musikern och studioteknikern Yahaya Sharif-Aminu har dömts till döden för att ha förolämpat islam enligt de sharia-lagar som råder i den delstat i Nigeria där han lever. Nu vädjar Amnesty för honom.

”Förolämpningen” ska ha skett i en WhatsApp-grupp, men enligt delstatens Kanos lagar är detta tillräckligt för att han ska dömas till döden. Först efter domen fick Yahaya Sharif-Aminu tillgång till advokater eftersom ingen vågat företräda honom, enligt CNN. Avsaknaden av advokat är ett brott, även mot den starkt religiösa delstatens lagar och därför har domen kunnat överklagas. Organisationen Foundation for Religious Freedom har sedan dess drivit hans fall. Upprördheten är också stor i Nigeria och många har engagerat sig i hans fall.

Amnesty har också engagerat sig och i Sverige har Amnesty gått ut med en appell för att få uppmärksamhet kring fallet. ”På grund av bristerna i rättegången godkändes Yahayas överklagan den 21 januari 2021. Den nya rättegångsprocessen innebär ett viktigt läge att öka trycket för att få Yahaya fri. Amnesty menar att han inte har begått något brott, utan enbart använt sin rätt att fritt uttrycka sin åsikt”, skriver organisationen.

Sedan 1998 har tolv delstater i norra Nigeria infört strikta sharialagar, trots att detta inte är förenligt med landets konstitution. Yahaya Sharif-Aminus familjehem brändes ned av en uppretad mobb redan innan domen hade fallit.

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.